Pääsivu / 8 vuodenaikaa / Luonnon päivät 2017: Akankiveltä Ukonkivelle

Luonnon päivät 2017: Akankiveltä Ukonkivelle

Akankiveltä Ukonkivelle Suomen luonnonpäivän tapahtuma 17.6.2017 yhdistää saamelaisille tärkeitä paikkoja luontoretkeen. Sompiojärven Akankiveen liittyy vanhaa tarinaperinnettä, ja Inarijärven Ukonkivi on pyhä paikka. Ukonkivi on ympäristöstään erottuva luonnonmuodostuma. Akankivi näkyy Sompiojärvellä vedenpinnan ollessa alimmillaan.

Milloin
lauantai 17. Kesäkuuta 2017, 00.00
Yhteyshenkilön nimi Luontokeskus Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0206 39 7746
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Akankiveltä Ukonkivelle Sompiojärvellä klo 12-14

Sompiojärvellä kuullaan totta ja tarua salaperäisestä Sompiojärvestä ja sompiolaisesta elämänmenosta ennen vanhaan ja nykyisin. Järvi on menettänyt luonnontilansa tekojärvien rakentamisen yhteydessä, mutta on edelleen merkittävä kalastuskohde ja lintuharrastajien suosima retkipaikka. Sompion luonnonpuiston luonto ja retkeily sekä lintujen bongaaminen ovat myös luonnonpäivän aiheita. Saamelaismuseo Siidan tutkija kertoo Sompiojärven alueen kulttuurihistoriasta. Retkellä on kahvitarjoilu.  Järjestetyllä venekuljetuksella on mahdollista kiertää Akankiven ympär. Venekuljetuksesta peritään 5 €/hlö.

Akankiveltä Ukonkivelle Inarissa klo 17-21

Iltaristeilylle Ukonkivelle ja Pielpavuonoon lähdetään Inarista klo 17. Risteilyn aikana Saamelaismuseo Siidan arkeologi kertoo Ukonkiven kulttuurihistoriasta. Ukonkivi kierretään sen pyhää luonnetta kunnioittavassa hiljaisuudessa. Mikäli jää ympäröi vielä Ukonkiveä, tervehdimme Ukkoa jäänreunaristeilyllä. Alus rantautuu Pielpavuonoon, jossa herkutellaan, nautitaan tulista ja tutustutaan kasveihin.

Pielpavuonossa Inarin Kultahovin keittiömestari Heikki Nikula valmistaa päivään sopivat juhlaherkut luonnonantimista. Herkuttelun lomassa Metsähallituksen Luontopalvelujen henkilökunta esittelee luonnonkasveja ja niiden käyttöä. Inarijärven kaloista ja kalataloudesta kertoo Erno Salonen Luonnonvarakeskuksesta. Lisäksi retkellä nautitaan kesäillasta, yöttömästä yöstä ja luonnon rauhasta. Inariin palataan n. klo 21.

Ukonkiven risteilyn ja Pielpavuonon juhlaherkuttelun yhteishinta on 23€/hlö. Tarjoilun järjestämiseksi sitovat ilmoittautumiset retkelle tehdään viimeistään sunnuntaina 11.6. Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan siida(at)metsa.fi tai p. 0206 39 7740.

Tapahtumat järjestää Metsähallituksen Luontopalvelut yhdessä Saamelaismuseo Siidan, Inarin KultaHovin, Luonnonvarakeskusken, Visit Inarin, Sompio seuran, Sodankylän lintuyhdistyksen ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa.

Suomen luontoa juhlitaan Luonnon päivät 2017 -ohjelmakokonaisuudella, joka on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotta. Luonnon päivät ovat yhdessä tekemisen ja luontoon yhdessä menemisen päiviä. Juhlia voi monella tapaa – yksinkertaisesti menemällä yhdessä kaverin tai perheen kanssa luontoon tai osallistumalla järjestettyihin tapahtumiin.

 

Luonnonpäivän menu

Taimenkeitto

Luonnonyrttisämpylät

Mustikkapiirakka ja kahvit

 

Oikeudet ohjelman ja menun muutoksiin pidätetään.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/8-vuodenaikaa/luonnon-pivt-2017-akankivelt-ukonkivelle/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG