Pääsivu / 8 vuodenaikaa / Luontoilta: Luttojoen lohi ja raakku – menneisyyttäkö?

Luontoilta: Luttojoen lohi ja raakku – menneisyyttäkö?

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan luontoillassa tutustutaan Luton lohen ja raakun maailmaan. Metsähallituksen erikoissuunnittelija Markku Seppänen kertoo Luttojoen lohesta ja yrityksistä palauttaa se jokeen. Luontoillassa nähdään myös Tapio Tynyksen tekemä elokuva, jossa entinen helmenkalastaja Matti Huru kertoo raakun esiintymisestä, helmenpyynnistä, helmenpyytäjistä ja suurista katoamisista.

Milloin
tiistai 31. Maaliskuuta 2015, 18.00
Yhteyshenkilön nimi Luontokeskus Siidan asiakaspalvelu
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7740
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Luttojoki oli vielä joku vuosikymmen sitten hyvä lohijoki, joka tuotti merkittävän lisän ivalolaisten elantoon. Tuohustus pimenevällä joella onkin piirtynyt lähtemättömästi monen, nyt jo iäkkään miehen tajuntaan.

Lutto ja sen sivupurot olivat myös maan parhaita raakkuvesiä, elättäen joitakin raakunpyytäjiä. Rauhoitus lopetti raakunpyynnin, mutta siitä huolimatta raakku on häviämässä Luton pääuomasta lohen myötä. Sivupurojen kannat ovat yhä elinvoimaisia.

Akujärveläinen Matti Huru pyysi nuoruudessaan sekä raakkuja että lohta. Hän etsi helmiä ja löysikin niitä.  Asuinpaikka Kattajärvellä Luttojoen kupeessa toi myös mahdollisuuden tutustua muihin erämaan pyyntimiehiin ja heidän tarinoihinsa ja kohtaloihin.

Siidan luontoillassa tiistainaon mahdollisuus päästä tutustumaan Luton lohen ja raakun maailmaan. Metsähallituksen eräpalveluiden erikoissuunnittelija Markku Seppänen kertoo esityksessään Luttojoen lohesta ja yrityksistä palauttaa se jokeen. Markun esityksen jälkeen katsotaan lyhytelokuvan raakusta ja sen pyynnistä. Elokuva perustuu Matti Hurun haastatteluun. Huru kertoo elokuvassa raakun esiintymisestä, helmenpyynnistä, helmenpyytäjistä – kuten Huhti-Heikki ja Arvid Wegelius – ja suurista katoamisista. Elokuva on taustoitettu vanhoilla valokuvilla, ja niiden lisäksi myös uudella aineistolla raakusta ja sen vedenalaisesta maailmasta. Elokuvan on tehnyt Tapio Tynys.

Nyt jo 90-vuotias Matti Huru on lupautunut tulemaan paikalle jutustelemaan yleisön kanssa. Matti Mela – viime vuosien keskeinen raakkututkija Inarissa – on myös paikalla vastaamassa kysymyksiin raakun ja raakkupurojen nykytilanteesta.

Liput luontoiltaan 6€/aikuiset, 3€/lapset.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/8-vuodenaikaa/luontoilta-luttojoen-lohi-ja-raakku-2013-menneisyyttk/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG