Pääsivu / 8 vuodenaikaa / PERUTTU: Luontoilta: Naali - kuinka laji katoaa

PERUTTU: Luontoilta: Naali - kuinka laji katoaa

Luontoilta joudutaan valitettavasti PERUMAAN, koska luennoitsija ei päässyt hänelle varatulle lennolle matkatoimistossa sattuneen virheen vuoksi. Pahoittelemme tilannetta ja selvittelemme mahdollisuutta järjestää luontoilta myöhempänä ajankohtana.

Milloin
tiistai 10. Maaliskuuta 2015, 18.00
Yhteyshenkilön nimi Luontokeskus Siidan asiakaspalvelu
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7740
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarissa nähdään  luontokuvaaja  Antti Haatajan kuvaesitys Utsjoen tuntureilta sekä uhanalaisesta naalista.

Haataja on Kuhmon metsäpeurasaloilla lapsuutensa viettänyt sipoolainen valokuvaaja, joka on seikkaillut tuntureilla ja Jäämerellä kaikkina vuodenaikoina Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Hänen sielunmaisemansa on Jäämeren tuulen polttama kaamostundra. Haatajalla on juuret Utsjoen tunturimaisemissa, koska hän on saamelainen outakoskelaisen mummonsa verenperintönä.

Puoli vuosikymmentä sitten Antti Haataja lähti seikkailulle halki kaamoksen sinisen tundran ja kesäyössä kylpevien skaidien. Hän halusi nähdä pohjoisen luonnon kukoistuksen ja kuulla erämaan hiljaiset tarinat. Naali, ahma ja karhu ovat kulkeneet samoja polkuja yksin kulkevan, mutta ei yksinäisen seikkailijan kanssa.

Hauskat sattumat ja uskomattomat kokemukset ovat salvanneet hänen henkensä useammin kuin kerran. Kun kuulee revontulten huminan täysikuun valaisemalla Tenovuonolla tai näkee hirvien vaeltavan lumituiskussa kohti suurta valkeaa, aika hidastuu.

Mutta hän on nähnyt naalien ahdingon. Nähnyt kylkiluiden pistävän turkin alta nääntyneiden porojen hoippuessa kohti ankaraa skaidia ja Jäämerta. Löytänyt niiden kuihtuneet ruumiit. Katsonut vierestä, miten pikkukajavan poikaset kuolevat nälkään kalaparvien kadotessa.

Ympäristön pirstoutuminen saarekkeisiin on monimuotoisuuden katoamisen suurin syy, eikä Jäämeren tundra ole poikkeus. Työllään Haataja haluaa valaista sitä maailmaa, minkä yli ilmastonmuutos pyyhkäisee. Naali on kenties kuollut suomalaisesta pesimälajistosta sukupuuttoon, mutta me voimme vaikuttaa tulevaisuuteen.

Luontoillassa Antti Haataja kertoo miten laji katoaa luonnosta, mitkä seikat siihen johtavat ja miten katoaminen käytännössä tapahtuu.

Liput: 6€/aikuiset, 3€/ lapset 7-17-vuotiaat, lapset alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/8-vuodenaikaa/luontoilta-naali-ilta/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG