Talvi

Talvi on rauhallista ja levollista aikaa luonnossa. Noin puolitoista kuukautta kestävän kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Päivän valoisin aika, sinisen hämärän hetki, kestää vähintäänkin neljä tuntia. Revontulet ja Kuu valaisevat: lumisessa maisemassa on erityinen tunnelma Kuun heittäessä varjoja hangelle!

Kaamosaikaa seuraavat talven pakkasjaksot: lämpötila voi pysytellä – 30 asteessa usean viikon ajan. Päivän valoisa aika pitenee kiihtyvällä tahdilla, ja maaliskuun puolessa välissä pohjoisessa on jo yhtä pitkä päivä kuin Etelä-Suomessa.

Poroerotukset ajoittuvat alkutalveen rykimäajan päättymisen jälkeen. Erotuksissa porot kootaan aitauksiin ja niistä valitaan eloon jätettävät ja teurasporot. Poroerotukset ovat poronhoitovuoden tärkeimpiä yhteisiä tapahtumia. Erotusten päätyttyä poroja paimennetaan talvilaidunalueilla ja niiden ravinnonsaanti lumen alta, ”kaivokselta”, varmistetaan. Tokkaa joudutaan myös vartioimaan pedoilta, sudelta, ahmalta, ilvekseltä ja kotkalta.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG