Pääsivu / Aktivistin tekijät Siidassa

Aktivistin tekijät Siidassa

keskiviikko 15. Marraskuuta 2017, 08.40

Aktivisti on elokuva, jossa teini-ikäinen tyttö haastaa maailman suurimpiin lukeutuvan kaivosyhtiön. Monet hymähtelevät väheksyen, mutta pian vähättely muuttuu ihailuksi. Nuoresta tytöstä, kaivosmiehen tyttärestä, kasvaa kaivosten vastaisen kamppailun näkyvin hahmo Suomessa, Lapin rohkea Jeanne d'Arc. Tämä nuori tyttö, Riikka Karppinen ja elokuvan ohjaaja Petteri Saario ovat mukana Aktivisti-elokuvanäytöksessä Siidassa lauanatain 18.11.2017.

Aktivistin tekijät Siidassa

Aktivivsti-elokuvan päähenkilö Riikka Karppinen. Kuva: Petteri Saario

Sodankyläläisen Riikka Karppisen elämä mullistuu 15-vuotiaana. Kansainvälinen kaivosjätti Anglo American ilmoittaa löytäneensä Karppisten kotikylän Kersilön kupeesta poikkeuksellisen rikkaan nikkeli- ja kupariesiintymän. Malmilöytöä kuvaillaan vuosituhannen merkittävimmäksi koko Euroopassa.

 

Malmi ei kuitenkaan makaa missä tahansa paikassa vaan Lapin arvokkaimpiin lukeutuvalla aapasuolla Viiankiaavalla. Se on poikkeuksellisten luonnonarvojensa takia suojeltu sekä kansallisella soidensuojeluohjelmalla että Euroopan unionin Naturalla. Suomen valtio lunasti osan arvosuosta aikoinaan Riikan perheeltä, vedoten Viiankiaavan mittaamattomiin luontoarvoihin. Nyt valtio saattaa luovuttaa samaiset maat monikansalliselle kaivosyhtiölle.

 

Riikka ei jää seuraamaan sivusta kotikyläänsä ja arvokasta aapasuota uhkaavaa kaivoshanketta vaan ryhtyy sinnikkäästi kamppailemaan kaivosjättiä vastaan. Kamppailusta tulee pitkä ja uuvuttava, mutta oman mainari-isä Juhan tuki ja isoäiti Teklan neuvot auttavat jaksamaan.

 

Aktivisti on puhutteleva mutta samalla myös innostava elokuva kaivosmiehen tyttären sinnikkyydestä ja taistelutahdosta luonnonarvojen ja oman kotikylänsä puolesta. Se on myös kuvaus pohjoisen upeasta luonnosta: siitä mikä on liipaisimella, kun luonnonvaroja hamuavat kaivosyhtiöt ulottavat toimintansa yhä uusille - ja usein myös suojelluille - alueille. Jopa seitsemäsosa Suomesta on tavalla tai toisella varattu kaivosteollisuudelle.

 

Riikan kotikunnasta Sodankylästä on tulossa Euroopan merkittävimpiin lukeutuva kaivosten keskittymä. Paikkakunnalla toimii jo kaksi kaivosta: kuparia ja nikkeliä tuottava Kevitsan suurkaivos ja Pahtavaaran kultakaivos. Riikan isä on Pahtavaaran kaivoksen pääluottamusmies. Sodankylän kunnanvaltuustossa päätetään miljardiluokan hankkeista, joilla on valtaisa vaikutus kunnan elämään ja tulevaisuuteen.

 

Aktivisti-dokumentti näyttää pienen pohjoisen kunnan, joka talouspaineissa tarttuu lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kaivosmiehen tyttären, joka nousee kaikkien yllätykseksi vastustamaan kansainvälisen kaivosyhtiön suunnitelmia ja kauniin Viiankiaavan suon, jonka seesteisten rimpinevojen alla uinuu mittaamaton aarre.

 

Dokumentin tekijät toivovat Riikan esimerkin innostavan nuoria kautta Suomen - ja laajemminkin. Demokratiansa toimivuudesta ylpeässä Suomessa vain alle kolmannes nuorista käyttää kuntavaaleissa äänioikeuttaan. Riikka paitsi äänesti, asettui myös itse ehdolle. Ensimmäisissä kuntavaaleissa 2012 tuli kaikkien yllätykseksi äänivyöry, vuonna 2017 Riikka oli jo koko Sodankylän ylivoimainen äänikuningatar. Kaikki eivät ole kaivoksista riemuissaan.

 

Kumpi on arvokkaampaa, maanpäälliset luontoarvot vai verotuloiksi muutettava maanalainen metalli? Onko kaikki kaupan, jos tarpeeksi maksetaan?

 

“Eikö tällä röyhkeydellä ole Suomessa mitään rajaa?”

Riikka Karppinen

 

Aktivisti -elokuva nähdään osana Camera Borealis -tapahtumaa Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarissa 17.11.2017 klo 18.45.

 

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG