Pääsivu / Ijahis Idja - Alkuperäiskansojen musiikkiseminaari

Ijahis Idja - Alkuperäiskansojen musiikkiseminaari

Saamelaismuseo Siida järjestää musiikkiseminaarin alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idjassa. Seminaarin teemana on perinteisen saamelaismusiikin merkitys modernissa musiikkimaailmassa. Seminaari järjestetään Siidan auditoriossa ja sinne on vapaa pääsy.

Milloin
lauantai 19. Elokuuta 2017, 12.00
loppuu
lauantai 19. Elokuuta 2017, 14.00
Yhteyshenkilön nimi Museoassistentti Pia Nikula
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 040 621 2663
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Ijahis Idja – alkupe-räiskansojen musiik-kitapahtuma järjes-tetään neljättätoista kertaa. Tapahtuman teemana on Juoi-gansuopmanat (suom. Joikumur-teet). Saamelaisen vokaalimusiikkilajien kirjo on vivahteikas ja sitä tällä teemalla halutaankin avata. Saamelaisten ensim-mäisestä yhteispoh-joismaisesta ko-koontumisesta on tänä vuonna kulunut 100 vuotta, joten myös valtakuntien rajat ylittävä musiik-kimaailma on aiheena hyvin ajankohtainen.

Lauantaipäivä aloitetaan Saamelaismuseo Siidassa järjestettävällä ”Juoigansuop-manat”- musiikkiseminaarilla. Puheenvuorot pohtivat saamelaismusiikin merkitystä modernissa musiikkimaailmassa. Näkökulmiaan ovat jakamassa ruotsinsaamelainen joikaaja Simon Issát Maraisen ÁRA-yhtyeestä. ÁRA saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja Ijahis idja-festivaalille. Yhtyeen ainutlaatuisassa soundissa kohtaavat perinne, inspiraatio, joiku ja improvisaatio. Marja Mortensson on nuori norjansaa-melainen joikaaja ja laulaja. Hänen musiikissaan korostuu luonnon tärkeys, rakkaus poronhoitoon sekä hänen intohimonsa suojella eteläsaamenkieltä. Paikallista väriä seminaariin tuovat inarinsaamelainen Anna Morottaja sekä kolttasaamelainen Hanna-Maaria Kiprianoff.

Ijahis Idja toteutetaan yhteistyössä Inarissa toimivien saamelaisorganisaatioiden kanssa. Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta, Saamelaismuseo Siida, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Hotelli Kultahovi.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/ijahis-idja-alkuperiskansojen-musiikkiseminaari/icalendar_export_event

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG