Pääsivu / Karhuja Siidan luontoilloissa Inarissa

Karhuja Siidan luontoilloissa Inarissa

keskiviikko 01. Maaliskuuta 2017, 08.48

Karhut saapuvat Inariin Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan kahteen luontoiltaan kuvien ja elokuvien muodossa. Maaliskuussa Siidassa on kaksi luontoiltaa, joissa puhutaan pohjoisen metsien kuninkaasta eli karhusta. Ensimmäisessä luontoillassa kuullaan karhujen geneettisestä tutkimuksesta Inari-Pasvik -alueella ja viikkoa myöhemmin vietetään eräelokuvailtaa, jossa nähdään Karhunkaato Kessin kairassa.

Karhuja Siidan luontoilloissa Inarissa

Karhunkaato Kessin kairassa. Kuva: Arttu Kotisara

 

Paatsjokilaakson ja sen lähialueiden luontoa ja lajistoa on pitkään tutkittu suomalais-norjalais-venäläisenä yhteistyönä. Luontoillassa tutkija Alexander Kopatz Norjasta kertoo viimeaikaisten tutkimusten tuloksista sekä uusista tutkimusmetodeista. Luontoilta on englanninkielinen.

Inari-Pasvik -alueella tehtävän tutkimuksen tavoitteena on koota yhteen tietoja alueen lajistosta ja kehittää luonnon pitkäaikaisseurantaa, joka tukee suojelualueiden kestävää hoitoa ja käyttöä. Paa

tsjoen-Inarin karhukantaa tutkitaan moderneja menetelmiä hyödyntäen.

Karhun karva- ja ulostenäytteitä on kerätty yhteistyöalueella DNA-näytteiden saamiseksi. Näytteiden DNA eristetään ja analysoidaan laboratoriossa. Perinnöllisen informaation avulla tutkijat pystyvät tunnistamaan karhut yksilöllisesti ja määrittämään niiden sukupuolen ja sukulaisuussuhteet, ja tutkimuksen avulla voidaan tehdä entistä tarkempia kannanarvioita.

Eräelokuvaillassa esitetään Arttu Kotisaran ohjaama ja kuvaama elokuva Karhunkaato Kessin kairassa. Elokuvan pääosassa nähdään ivalolainen Pasi Härkönen sekä hänen koiransa, pohjanpystykorva Jimi ja karjalankarhukoira Aatu. Nimensä mukaisesti elokuva kertoo onnistuneesta karhunpyynnistä Inarijärven takaisessa Kessin kairassa. Elokuvan tekijä on itse paikalla kertomassa elokuvan teon vaiheista. Elokuvan kesto on 44 minuuttia.

Karhututkimuksesta kertova What genetics can tell us about brown bears?  -luontoilta on tiistaina 14.3.2017 klo 18. Eräelokuvailtaa vietetään tiistaina 21.3.2017 klo 18. Luontoillat ovat maksullisia ja ne järjestää Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siida.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG