Vuodenajan teemat arkisto

SeasonTheme Kevät
 
SeasonTheme Rautu - tunturijärvien haluttu herkku
Tunturikaloista kauneimman pyyntikausi lähenee. Hehkuvan punakylkinen rautu on haluttu saalis tuntureiden pilkkijärvillä. Sitä myös moni tänne Lappiin saapuu pyytämään.
SeasonTheme Karvakengät
Ensin oli poro, pakkanen ja ihmisen oivallus. Karvakengät eli nutukkaat ovat perinteisiä saamelaisia talvijalkineita, joita käytetään edelleen. Karvakengät ovat tuotekehittelyn ja muotoilun huippua ja ne valmistetaan käsityönä poron koipinahoista alusta loppuun.
SeasonTheme Kaamoksen aikaan
Kaamos saapuu hiipimällä Pohjoisimpaan Lappiin. Lumen tulon ajankohta vaikuttaa siihen kuinka pitkältä kaamosaika vaikuttaa. Tänä vuonna lumipeite saapui ajoissa valaisemaan tätä vuoden pimeintä aikaa. Lumen hohtamasta valosta huolimatta päivät pysyvät hämärinä ja elämme käytännössä kahden pimeän välissä.
SeasonTheme Siida kestävän kehityksen virrassa
Elämme arktisella alueella, jonka luonto ja ekosysteemit ovat haavoittuvaisia. Juuri nyt muovi ja varsinkin pieneksi jauhautunut mikromuovi puhututtavat: ne uhkaavat meriä ja sisävesistöjä eliöineen, niitä sataa päällemme. Tämänkertaisessa uutiskirjeessä haluamme kertoa niistä vihreistä valinnoista, joilla Siidassa ja Metsähallituksessa edistetään muovittomuutta ja ympäristöystävällisyyttä.
SeasonTheme Aili ja nuket
Inarinsaamelainen käsityöntekijä ja nukkemestari Aili Mattus syntyi Nuoran-Juhanin (Juhani Saijets) ja hänen vaimonsa Annan perheeseen vuonna 1887. Aikuistuttuaan Aili meni naimisiin naapuritalon pojan Nili-Heikin (Nili-Heikkâ), Heikki Mattuksen kanssa ja heille syntyi kolme poikaa. Perhe asui Niliniemessä (Njollânjargâ) Inarinjärven rannalla ja Ailia alettiin kutsua asuinpaikan ja puolisonsa mukaan Nili-Ailiksi.
SeasonTheme Retkeily luonnonpuistossa on herkkää hommaa
Retkeilyyn soveltuvia alueita löytyy Suomesta monenlaisia, kuten kansallispuistot, retkeilyalueet, erämaa-alueet ja erilaiset suojelualueet. Suurella osalla alueista retkeily jokamiehenoikeuksin on mahdollista, mutta joillakin alueilla liikkumista säätelevät rajoitukset, joilla suojellaan alueen eläimiä ja kasveja - luonnonpuistot ovat tästä hyvä esimerkki. Ylä-Lapin oma luonnonpuisto on Utsjoella sijaitseva Kevo.
SeasonTheme Lapin luonnon juhlaa
Suuret Lapin puistot Lemmenjoki, Kevo ja Sompio täyttävät tänä vuonna 60 vuotta. Ikiaikaisen luonnon kohdalla tuntuu turhalta puhua iästä, mutta juhlavuosi on merkittävä näiden puistojen kannalta. 60 vuotta sitten turvattiin näillä alueilla alkuperäisen luonnon säilyminen tuleville sukupolville lailla. Nämä puistot esittelevät lappilaista luontoa alkuperäisimmillään.
SeasonTheme Ihmisten erämaat 25 vuotta
Suomen luonnosta löytyy paljon erämaisia kohteita. Lailla säädetyt 12 erämaa-alueet löytyvät Lapista ja laki niistä astui voimaan 1991. Suomen erämaat täyttävät tänä vuonna 25 vuotta.
SeasonTheme Peuranpyynti
Muinaisille Lapin asukkaille peura oli tärkein saaliseläin ja ravinnonlähde. Nykyisin esihistoriallisesta pyynnistä kertovat säilyneet pyyntikuoppajärjestelmät, joita tunnetaan saamelaisalueelta lähes 400 kappaletta. Yhdessä järjestelmässä voi olla kymmeniä tai jopa satoja kuoppia.
SeasonTheme Revontuliteatteri
Siidan ulkomuseoalueelle, aivan Siidan rakennuksen takapihalle nousee joka vuosi jotain ainutlaatuista: lumiteatteri. Lumesta tehty revontuliteatteri vie Siidan vierailijat ja Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin kävijät uskomattomaan elämykseen, kun elokuvia katsotaan paukkupakkasissa revontulien ja tähtitaivaan alla.
SeasonTheme Saamelainen joulu
Keskitalvenjuhla joulu on katkaissut pitkän ja pimeän kaamosajan saamelaisalueella. Perinteisesti joulu on ollut vuoden suurin pyhä ja siihen on valmistauduttu huolellisesti. Entisaikaan jouluaattoa varten koti ja pihapiiri eli siljo siivottiin erityisen hyvin. Myös puita piti pilkkoa ja vettä kantaa koko joulunajan tarpeiksi, sillä joulun pyhinä ei saanut tehdä töitä. Jouluna myös herkuteltiin ja niinpä jouluksi varattiin parhaat kalat ja poronlihat sekä -maito, josta valmistettiin juustoa.
SeasonTheme Koipinahat
Syystalven poroerotusten ja nylkemisen aikaan valmistaudutaan myös käsitöiden tekoon. Karvakenkien ompeluun tarvitaan koipinahkoja.
SeasonTheme Talviselviytyjät
Vuodenaikojen vaihtuminen kesästä syksyyn ja lopulta talveen saa aikaan kuhinaa luonnossa. Pohjoisilla alueilla talvi on pisin vuodenaika ja se on olosuhteiltaan ankara, minkä vuoksi kevääseen päästäkseen täytyy olla todellinen selviytyjä. Pohjoisen eläimille ja kasveille talveen valmistautuminen on vuosittainen rutiini, joka on elinehto, joka alkaa lyhentyvän päivän myötä.
SeasonTheme Sienet
Syksyn vilja, sienet, alkavat elo-syyskuun aikana myös ilmestyä Ylä-Lapin metsiin. Ahkerat sienestäjät ovat kulkeneet jo alkukesästä saakka korvasieniä etsien, mutta keräämistä riittää edelleen sateisen kesän ja alkusyksyn ansiosta.
SeasonTheme Parkin ottaminen
Kesällä on valmistauduttava moniin talven töihin hankkimalla raaka-aineita. Yksi alkukesän töistä on parkin ottaminen. Kuivattua puun kuorta eli parkkia tarvitaan poronnahan valmistamiseen. Kasviparkittu poronnahka eli sisna on saamelaisen perinnekäsityön, duodjin, keskeinen materiaali. Parkkia tarvitaan myös mm. nutukkaissa käytettävien poron koipinahkojen käsittelyyn. Parkista keitetään vedessä liemi, jossa liotetaan tai jolla hierotaan parkittavaa nahkaa. Kaikkiaan parkitsemiskäsittely useine eri vaiheineen kestää pari viikkoa.
SeasonTheme Kaapin Jouni
Lemmenjoen kansallispuiston ensimmäisten asukkaiden henkilöllisyys ei ole tiedossa, vaikka heistä on runsaasti jälkiä maastoon jäänytkin. Mutta yhdestä Lemmenjoella asuneesta miehestä tuli yksi Lapin kuuluisimmista.
SeasonTheme Juuriommeltu vene
Kolttasaamelaiset ovat Suomen saamelaisten pienin ryhmä, jonka perinteiset elinkeinot ovat kalastus ja poronhoito. Heidän perinteinen vuotuiskiertonsa pääsääntöisesti mukaili erialueiden kalastusmahdollisuuksia. Kolttasaamelainen käsityöperinne liittyy muiden saamelaisryhmien tavoin vahvasti elannon hankkimiseen, siitä esimerkkinä on vene, jonka sidostekniikkana on käytetty juuriompelua.
SeasonTheme Inarin porokuninkuusajot
Inarin porokuninkuusajot lähestyvät. Nyt jo 63. kerran järjestettävät kuninkuusajot kisaillaan Inarijärven jäällä maaliskuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29.3.2015. Viikonlopun aikana kilpaillaan porolla ajamisessa eri sarjoissa sekä suopunginheitossa, tapahtuman huipentaa 2000 metrin kuninkuusajo. Porokuninkuusajoista on muodostunut yksi kevään merkittävimmistä tapahtumista ja kohtaamispaikoista Inarissa.
SeasonTheme Sallivaaran poroerotuspaikka
Lemmenjoen kansallispuiston kaakkoislaidalla sijaitseva Sallivaaran poroerotuspaikka on aikanaan ollut tärkeä keskus alueen poronhoitajille. Nykyisin paikka on kunnostettu historiakohde, joka johdattaa saamelaisen poronhoidon perinteisiin.

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG