Koskikara

Koskikara on talvisin tuttu näky virtaavien vesien varrella. Inarissa koskikaroja voi tavata talvehtimassa muun muassa Juutuanjoen koskipaikoissa. Koskikara (Cinclus cinclus) on pienikokoinen varpuslintu. Se on muodoltaan pyöreä, lyhytpyrstöinen ja lyhytjalkainen lintu. Väriltään se on mustanruskea lukuun ottamatta valkeaa kurkkua ja rintaa. Nuoret yksilöt ovat harmaita.

Koskikara elelee talvet virtavesien sulapaikoilla. Se istuu jään reunalla tai kivellä tähystämässä ja pulahtelee veteen. Se sukeltaa vedestä ravinnokseen hyönteisten toukkia, äyriäisiä, nilviäisiä ja kalanpoikasia. Sukeltaessaan koskikara ui vastavirtaan ja kaivelee samalla pohjasta ravintoa. Koskikara on ainoa sukeltava varpuslintumme. Se sukii höyheniinsä rasvaa, jonka ansiosta sen höyhenpuku pysyy vesitiiviinä.

Koskikara pesii virtaavan veden äärellä esimerkiksi kalliohalkeamassa, juurakossa tai siltarakenteissa. Sen omatekoinen pesä on sammalpallo, mutta sille kelpaa pesäksi myös linnunpönttö. Koskikara munii touko–kesäkuussa 3–6 munaa, joita naaras hautoo 15–17 vuorokautta. Poikaset viipyvät pesässä noin kolme viikkoa. Inarin korkeudella poikaset lähtevät pesältä yleensä kesäkuun lopulla. Hyvinä kesinä koskikara ehtii saada useamman pesyeen. Koskikaran pesimäkanta Suomessa on noin 2500–3500 paria.

Valtaosa Suomessa pesivistä linnuista muuttaa kylmän talven ajaksi etelään, mutta koskikara sen sijaan tulee Suomeen talvehtimaan. Rengaslöytöjen perusteella Suomeen talveksi saapuvat koskikarat pesivät Ruotsin ja Norjan tunturipurojen varsilla. Ne saapuvat Suomeen lokakuun puolenvälin tienoilla ja lähtevät takaisin pesimäalueilleen huhtikuun puolivälissä. Koskikaran kanta Suomessa talvella on noin 5000–10 000 yksilöä. Suomessa pesivät koskikarat puolestaan muuttavat talvehtimaan Venäjän Karjalaan. Ne aloittavat muuttomatkansa syys–joulukuussa ja palaavat maaliskuun puolenvälin ja toukokuun alun välillä. Muita talvivieraita Suomessa ovat muun muassa isolokki ja vuorihemppo.

Kuva: Martti Rikkonen

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG