Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Ihmisten erämaat 25 vuotta

Ihmisten erämaat 25 vuotta

Suomen luonnosta löytyy paljon erämaisia kohteita. Lailla säädetyt 12 erämaa-alueet löytyvät Lapista ja laki niistä astui voimaan 1991. Suomen erämaat täyttävät tänä vuonna 25 vuotta.

Mielikuva erämaasta on kullakin kulkijalla erilainen. Pääsääntöisesti kyse on hyvin lähellä luonnontilaa olevasta laajasta alueesta, joka on myös tietön. Myös laki haluaa turvata erämaiden säilymisen tällaisina. Tällaisina erämaat turvaavat myös saamelaiskulttuurin ja luontaiselinkeinojen harjoittamismahdollisuudet. Suomalaiset erämaat eivät olekaan suojelualueita sanan varsinaisessa merkityksessä, ne ovat ihmisten erämaita: alueita, joilla on aina liikuttu elannon haussa ja eläen yhdessä luonnon kierron mukana.

Erämaat ovat täynnä ainutlaatuista ja alkuperäistä luontoa. Suojelualueista poiketen luonnon monipuolista käyttöä pyritään erämaa-alueilla edistämään. Erämaat toimivat lappilaisille merkittävinä virkistyskäytön kohteina. Luontoelämykset ja -kokemukset ovat erämaissa lähellä. Erämaiden avulla ylläpidetään eränkäyntiperinteitä, lappilaista ja etenkin saamelaista kulttuuria.

Erämaat ovat täynnä elämää. Jo esihistoriallisina aikoina alueilla eläneet metsästäjät ja kalastajat hakivat elantonsa järvistä ja metsistä. Peuranpyyntikuopat avaavat historiaa nykykulkijoillekin. Kokonaiset peurakuoppajonot kertovat erämaiden parhaimmista pyyntipaikoista.

Nykyisin erämaassa kohtaa useimmiten porotöitään tekevän poromiehen tai –naisen. Vuodenajasta riippuen vastaan tulee myös metsästäjiä, kalastajia tai luonnosta virkistystä ja haasteita hakevia retkeilijöitä.

Retkikohteena erämaat ovat yllätyksellisiä. Palvelut ja autiotuvat ovat harvassa, vaellus ei ole pelkkää tulistelua kirkkaan tähtitaivaan alla ja vastaan voi tulla monenlaisia olosuhteita. Pohjoisen Lapin erämaa-alueilla voi vaeltaa päiväkausia omia polkuja törmäämättä muihin kulkijoihin. Siellä voi nauttia erämaan hiljaisuudesta ja luonnosta. Erämaissa ylläpidetään suomalaista eräretkeilyperinnettä parhaimmillaan.

Kuva: Jyrki Tolonen/Metsähallitus

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG