Inarin porokuninkuusajot

Inarin porokuninkuusajot lähestyvät. Nyt jo 63. kerran järjestettävät kuninkuusajot kisaillaan Inarijärven jäällä maaliskuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29.3.2015. Viikonlopun aikana kilpaillaan porolla ajamisessa eri sarjoissa sekä suopunginheitossa, tapahtuman huipentaa 2000 metrin kuninkuusajo. Porokuninkuusajoista on muodostunut yksi kevään merkittävimmistä tapahtumista ja kohtaamispaikoista Inarissa.

Kuva: Saamelaismuseo Siida/Aino Jomppasen kokoelma

Paliskuntain yhdistyksen järjestämät Inarin porokuninkuusajot on värikäs ja jännityksen täyteinen tapahtuma, joka vilkastuttaa Inarin kirkonkylää maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Poroajojen lisäksi kisapaikalla nautitaan markkinatunnelmasta poroherkkujen, käsitöiden ja porotarvikemyynnin parissa.

Porokuninkuusajojen historia ulottuu aina 1950-luvulle. Silloin kilpaa ajettiin suurisarvisilla poroilla, joiden perässä oli reki tai ahkio. Reen ja ahkion käytöstä siirryttiin ajan myötä suksiin muissakin luokissa, mutta porokuninkuusajo on alusta alkaen kisattu suksilla. Ensimmäiset porokuninkuusajot järjestettiin Rovaniemellä vuonna 1950. Inarissa porokuninkuusajot ajettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 ja porokuninkuuden voitti silloin Arto Sverloff Sevettijärveltä Suikki-nimisellä porollaan.

Inari vakiintui 1963 porokuninkuusajojen pysyväksi kisapaikaksi. Inarijärven puitteet ja olosuhteet tähän kisakauden huipentumaan ovat ainutlaatuiset. Ainoastaan kahtena vuonna kisoja ei ole voitu järjestää: vuonna 1961 vesikeli esti kisat ja vuonna 2001 suu- ja sorkkatautiepidemia. Paliskuntain yhdistys on vastannut porokuninkuusajojen järjestelyistä alusta lähtien.

Merkittävä rooli porokuninkuusajojen järjestämisessä on perinteisesti ollut myös Inarin koulun oppilailla perheineen, kun he muun muassa lipunmyynnillä ja kanttiinitoiminnalla keräävät varoja leirikoulua varten. Tapahtuma onkin koko kylän yhteisöllinen ponnistus, jota muistellaan pitkään.

Porokuninkuusajot houkuttelevat vuosittain myös matkailijoita Inariin ja mikä onkaan parempi tapa tutustua Inarin kirkonkylään kuin porokuninkuusajot. Kevätauringon hohtaessa hangilla voi porojen ja jännittävien kilpailutilanteiden lisäksi nauttia Inarijärven upeista maisemista ja markkinahumusta.

Tervetuloa Inariin, kisatunnelmaan voit tutustua täällä:

https://www.youtube.com/watch?v=GYpX61w5VKk&feature=youtu.be

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG