Kaapin Jouni

Lemmenjoen kansallispuiston ensimmäisten asukkaiden henkilöllisyys ei ole tiedossa, vaikka heistä on runsaasti jälkiä maastoon jäänytkin. Mutta yhdestä Lemmenjoella asuneesta miehestä tuli yksi Lapin kuuluisimmista.

Kaapin Jouni eli Jouni Aikio asui perheineen (1875-1956) Lemmenjoella Sotkajärvellä kaukana maalikylistä. Mutta eipä ollut heidän elämänsä eristäytynyttä. Väärteinä oli maaherra ja presidentti, ja maa nähtiin Helsinkiä myöten. Lemmenjoelle virtasi myös kaikenlaista kulkijaa elokuvantekijöistä ja toimittajista lähtien. Jounista kirjoitettiin niin National Geographicissa kuin Suomen Kuvalehdessäkin. Jälkimmäisessä pääsi kansikuvaan asti.

Toisen maailmansodan jälkeen elokuva löysi Lapin. Lyhyempien ja pidempien filmien tekijät kävivät kuvaamassa mielestään eksoottista Lappia ja sen asukkaita. Kaapin Jouni esiintyi Holger Harrinivan Napapiirin takana -pätkässä, Aimo Jäderholmin Kolmen valtakunnan Lappia –filmissä ja tähditti Eino Mäkisen Kultaa ja hiekkaa –elokuvaa. Kaapin Jouni oli myös kutsuvieraana Erik Blombergin ja Aarne Tarkaksen kuuluisan Valkoinen peura -elokuvan ensi-illassa.

Presidentti Svinhufvud kävi Inarissa 1935 ja Kaapin Jouni oli pitäjän mahtimiehenä häntä vastaanottamassa. Seuraavana vuonna Jouni perheineen sai Helsingin poroviikkojen aikaan presidentiltä kutsun tulla kahvittelemaan presidentinlinnaan. Siellä olivat mukana myös silloinen oikeusministeri Urho Kekkonen ja Rovaniemen kauppalanjohtaja Kaarlo Hillilä. Ensimmäisestä tuli sittemmin presidentti ja toisesta Lapin maaherra. Molemmat säilyivät Jounin väärteinä, ja vierailivat useamman kerran Lemmenjoella Jounin vieraana.

Edellisten lisäksi Lemmenjoelle tuli muitakin kulkijoita kullankaivajista retkeilijöihin. Kerran Jouni tapasi pari nuorukaista nuotiolla miettimässä mitä tekisivät pyydystämälleen hauelle. Jouni kertoi tietävänsä maailman parhaan haukireseptin, heitti hauen nuotioon ja kasasi puita päälle. Kahvistelun ja tulistelun aikana nälkä yltyi, ja nuoret kaivoivat nuotiosta hiiltyneet kalan jäännökset. – Ei pidä jänkäkoiraa syödä, kun on oikeaakin ruokaa, sanoi Jouni ja tarjosi pojille siikaa ja poroa.

Kaapin Jounin asuinkenttä rakennuksineen siirtyi osaksi Lemmenjoen kansallispuistoa, kun tilan viimeinen asukas muutti pois 2000-luvun alussa. Metsähallituksen luontopalvelut kunnosti rakennuksia kolmen vuoden ajan. Maisemaltaan upeaan asuinkenttään, sen hienoihin rakennuksiin ja perinnebiotooppiin kannattaa käydä tutustumassa vaikkapa Lemmenjoen matkailuyrittäjien opastamana.

Metsähallitus järjestää heinäkuussa, Inariviikkojen aikana, yhteistyössä Saariselän Sanomien ja Lemmenjoen yrittäjien kanssa Lemmenjoen retkipäivän 24.7. Päivän aikana Kaapin Jounin tilaan on mahdollista tutustua opastetusti. Kaapin Jounin tilalle järjestetään kuljetus Njurgulahden kylästä tasatunnein. Lisätietoja Lemmenjoen retkipäivästä Siidan tapahtumakalenterista.

Teksti: Pirjo Rautiainen, Metsähallitus

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG