Karhun syksy

Syksy on pohjoisen luonnossa toimeliasta aikaa niin ihmisille kuin eläimillekin. Monet syksyn toimista liittyvät ravinnon hankintaan ja talveen valmistautumiseen. Eläimistä kullakin on omat tapansa viettää talvea: osa vaipuu horrokseen tai talviuneen, jotkut taas jatkavat maanpäällistä eloaan myös talven ajan. Muuttolinnuilla on tietysti aivan omanlaisensa selviytymisstrategia: ne ovat eräänlaisia eläinmaailman rintamakarkureita, ilmojen viiletessä lentävät etelänmaille ja jättävät kanssaeläjänsä selviytymään keskenään ankarasta talvesta kukin tavallaan.

Karhu on yksi talvea unten mailla viettävistä nisäkkäistämme. Koska karhu ei talven aikana syö mitään, sen täytyy kesän ja syksyn aikana kerätä vararavintoa. Keskikesällä karhun ruokavalioon kuuluvat monenlaiset kasvikunnan tuotteet, muurahaiset, toukat ja haaskat. Kesän taittuessa syksyyn karhu, aivan kuten me ihmisetkin, suuntaa marjametsään. Erityisesti mustikka ja variksenmarja ovat karhun mieleen, mutta kelpaavat sille hillatkin. Syksyllä karhun ajasta suurin osa kuluu ravinnonhankintaan. Jotta marjoista kertyisi riittävästi energiaa, täytyy niitä syödä valtava määrä, eivätkä karhun isot käpälät kätevyydessä vedä vertoja poimurille.

Hieman ennen talviunille asettumista karhu aloittaa paaston, joka valmistaa elimistön pitkään kauteen ilman ravintoa. Karhu vetäytyy pesäänsä talviunille talven tulosta riippuen syyskuun ja marraskuun välisenä aikana, tavallisimmin lokakuussa. Talviunen aikana karhun elintoiminnot hidastuvat ja sen ruumiinlämpö laskee noin 33 asteeseen. Näin energiankulutus pienenee ja onnistuneesti ravintoa kerännyt yksilö kykenee rasvavarastojensa turvin selviytymään pesässään noin kuuden kuukauden ajan.

Keväällä, huhtikuun tienoilla, karhu alkaa heräillä unestaan ja on pian taas valmis aloittamaan uuden vuodenkierron. Ulkoilmoille kömpivää naaraskarhua seuraavat usein myös pikkuiset pennut, jotka saaneet viettää elämänsä ensikuukaudet emonsa hoivassa lämpimän pesän suojissa, talven paukkupakkasten ulottumattomissa.

Kuva: Siidan päänäyttely

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG