Karvakengät

Ensin oli poro, pakkanen ja ihmisen oivallus. Karvakengät eli nutukkaat ovat perinteisiä saamelaisia talvijalkineita, joita käytetään edelleen. Karvakengät ovat tuotekehittelyn ja muotoilun huippua ja ne valmistetaan käsityönä poron koipinahoista alusta loppuun.

Ontelomainen poronkarva tekee kengästä kevyen ja lämpimän; käyttöjalkineena pohjoisen arktisissa oloissa se päihittää kirkkaasti modernit kilpailijansa. Kenkien jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Pohja ommellaan kahdesta kappaleesta ja osat asetetaan vastakkain, jotta erisuuntaisilla karvoilla saadaan pitoa kenkään. Myös kippurakärjellä on ollut käytännöllinen tarkoitus: se on mahdollistanut mäystinsuksilla hiihtämisen.

Nutukkaiden kanssa ei ennen vanhaan käytetty sukkia, vaan nutukkaaseen laitettiin heinää. Kuivattu heinä pitää jalat lämpimänä ja kuivina nutukkaiden sisällä. Nutukkaisiin laitettavaa heinää sanotaan kenkäheinäksi, joka on jokien varsilla kasvavaa saraa. Kenkäheinät leikataan elokuussa ja pehmittämisen ja kuivattamisen jälkeen niistä punotaan pyöreitä fieroja säilytystä varten.

Käytössä on paula- ja kurenutukkaita, joissa näkyy myös alueelliset erot.

Saamelaismuseo Siida esittelee Suomi ja Saame 100 vuoden kunniaksi kuusi eri paria karvakenkiä. Karvakengät tarinoineen ovat esillä Saamelaismuseo- ja luontokeskus Siidassa ja Siidan verkkosivuilla.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG