Koipinahat

Syystalven poroerotusten ja nylkemisen aikaan valmistaudutaan myös käsitöiden tekoon. Karvakenkien ompeluun tarvitaan koipinahkoja.

Kuva: Päivi Magga / Saamelaismuseo Siida

Aikuisen kenkäpariin tarvitaan 1,5 kunturaa koipia, eli yhden poron kaikki neljä koipea ja kaksi lisäkoipea. Lisäkoivet valitaan niin että ne muistuttavat karvan laadultaan ja väriltään muita koipia. Poron karva on alkusyksystä vielä lyhyttä purkakarvaa, ja syysporon koivista tehdään juhlakenkiä. Talven edetessä karva paksunee, ja arkikäytössä onkin paksukarvaisemmat kengät.

nylkeminen.jpg

Koivet on nyljettävä huolellisesti, ettei koipinahkaa mene hukkaan. Kuvat: Saamelaisalueen koulutuskeskus

 

Kun koivet nyljetään niihin laitetaan poikittain ohuita puunlastuja, jotka kuivaavat koiven niin, että se pysyy auki. Näin ne myös säilyvät hyvin. Sen jälkeen koivet näskätään jiekiöllä. Parkituksen jälkeen ne ovat valmiita ommeltaviksi. Nykyisin koivet usein suolataan suolaseoksella, jossa on 2/3 merisuolaa ja 1/3 alunasuolaa. Niin valmistetut koivet ovat pehmeämpiä ja helpompia käsitellä kuin vuolakkeilla kuivatut, mutta ennen suolakoipien ompelua on huolehdittava niiden huolellisesta pesusta.

Ruukataan sanoa, että koipi näyttää kengän kaavan, eli katsomalla koipea näkee jo, kuinka kaavat siihen asettuvat.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG