Lapin luonnon juhlaa

Suuret Lapin puistot Lemmenjoki, Kevo ja Sompio täyttävät tänä vuonna 60 vuotta. Ikiaikaisen luonnon kohdalla tuntuu turhalta puhua iästä, mutta juhlavuosi on merkittävä näiden puistojen kannalta. 60 vuotta sitten turvattiin näillä alueilla alkuperäisen luonnon säilyminen tuleville sukupolville lailla. Nämä puistot esittelevät lappilaista luontoa alkuperäisimmillään.

Suomen suurin kansallispuisto, Lemmenjoki vie kulkijansa saamenmaan sydämeen. Lemmenjoen kultainen jokilaakso on reitti suoraan puiston sydämeen ja on helposti kaikkien saavutettavissa. Tästä huolimatta se on rauhallinen erämaa retkeilijälle kulkea.


Kevon ja Sompion luonnonpuistot ovat rajoitetuimpia kulkemisen osalta. Molempiin pääsee kuitenkin tutustumaan ja retkeilemään merkittyjä reittejä pitkin. Kevon jyrkän rotkolaakson laitamilla kulkeva reitti tai Kuivin kierros jättävät kulkijaan jälkensä. Sompiosta puolestaan löytyvät Nattaset, jotka muodostuvat kuudesta eri tunturista. Pyhä-Nattanen, yksi näistä kuudesta tunturista, on aikoinaan ollut saamelaisten uhripaikka. Jotain mystistä ja pyhää paikassa lienee jäljellä vieläkin.


Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938 lähes 60 vuotta kestäneen julkisen keskustelun ja lainsäädännöllisen kiemuroiden jälkeen. Puistojen hoitajaksi tuli Metsäntutkimus-laitos. Lähtölaukauksena suomalaiselle kansallispuisto-keskustelulle pidetään kuuluisan suomalaissyntyisen tutkimusmatkailija A.E. Nordenskiöldin vuonna 1880 tekemää aloitetta suojelualueiden perustamiseksi valtion maille.


Nyt kansallis- ja luonnonpuistojen hoito on uskottu Metsähallituksen luontopalveluille. Kansallispuistot palvelevat luonnonsuojelun lisäksi retkeilyn tarpeita. Lähtökohdaksi Suomen kansallispuistojen kehittämiselle on otettu kansainvälisesti hyväksytty määritelmä puistoista alkuperäisen luonnon suojelemisalueina sekä nähtävyys- ja retkeilykohteina. Kansallispuistot ovatkin erittäin suosittuja retkeilykohteita. Viime vuosina kansallispuistojen ja luonnon merkitys hyvinvoinnin kohteena on tunnustettu ja kansallispuistojen olemassaolon arvo kasvaa vuosi vuodelta.


Lemmenjokea, Kevoa ja Sompiota juhlitaan tänä vuonna erilaisilla tapahtumilla sekä luonnossa että luontokeskuksissa.

Kuva Metsähallitus.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG