Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Luonnosta iloa ja hyvää oloa!

Luonnosta iloa ja hyvää oloa!

Lukuisat tutkimukset osoittavat todeksi sen, minkä moni meistä oman kokemuksen kautta tietää jo ennestään: luonnossa liikkuminen parantaa mielialaa, lievittää stressiä ja kohentaa fyysistä hyvinvointia. Kannattaa siis tiedostaa luonnon hyvää tekevä voima ja lähteä ulos!

Monella meistä on tapana joko tietoisesti tai tiedostamatta hakeutua luontoon kun mieli on maassa, työstressi painaa tai olo on levoton. Jalat kuljettavat ehkä lähimetsään, puistoon tai järvenrantaan, joskus pidemmälle retkelle vaikkapa kansallispuistoon. Ihmisellä on luontainen taipumus hakeutua hyvinvointiaan tukevaan ympäristöön.

Tutkimukset osoittavat, että jo lyhytkin oleskelu luontoympäristössä aikaansaa monenlaisia myönteisiä vaikutuksia ihmiseen. Luonnossa voi rentoutua, irrottautua arkipäivästä, nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta ja ihastella kauniita maisemia sekä aistia luonnon tuoksuja ja ääniä.


Myös stressistä elpymisessä luontoympäristö auttaa monin tavoin. Luonnossa stressaantuneen ihmisen verenpaine ja elimistön stressihormonien taso laskee ja olo muuttuu rauhallisemmaksi ja virkistyneeksi. Jos luonnossa harrastaa liikuntaa, on stressistä elpyminen vielä huomattavasti tehokkaampaa.


On todettu, että metsät ja muut luonnonmukaiset viheralueet elvyttävät stressistä tehokkaammin kuin rakennetut ympäristöt tai edes puistot. Siksi onkin tärkeää, että ihmisillä on mahdollisuus päästä vierailemaan riittävän laajoissa ja yhtenäisissä luontoympäristöissä, kuten kansallispuistoissa, joissa voi aidosti kokea luonnon sekä tilan ja vapauden tunteen.

Vierailu suojelualueella kohentaa terveyttä ja hyvinvointia


Vuonna 2013 tutkittiin kolmen eteläsuomalaisen kansallispuiston sekä Kevon luonnonpuisto kävijöiden kokemia terveys- ja hyvinvointihyötyjä. Kävijöiden mainitsemat tärkeimmät syyt lähteä kansallispuistoon tai luonnonpuistoon olivat luonnon kokeminen, maisemat, rentoutuminen sekä mahdollisuus olla poissa melusta ja saasteista. Odotukset retkelle toteutuivat pääsääntöisesti erittäin hyvin, ja vastaajat olivat tyytyväisiä käyntiinsä puistoissa.


Kyselytutkimukseen puistokävijät kokivat terveytensä ja niin psyykkisen, fyysisen kuin sosiaalisen hyvinvointinsakin parantuneen puistokäynnillään huomattavasti. Mikäli puistossa viivyttiin yön yli, olivat saavutetut terveyshyödyt aina vain paremmat. Ihmiset myös kokivat, että luonnossa oleskelun myönteiset vaikutukset jatkuivat vielä pitkään reissun jälkeenkin.


Vierailua kansallis- tai luonnonpuistossa voi siis lämpimästi suositella jokaiselle, joka haluaa kohentaa hyvinvointiaan. Jos ei aina ole mahdollista lähteä pidemmälle reissulle, kannattaa lähteä vaikka puoleksi tunniksi omaan lähimetsäänsä – virkistynyt mieli on taattu!

Lue lisää:

Kevon luonnonpuiston kävijätutkimus 2013

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG