Miten kuvaan revontulia?

Syksyn mittaan moniväriset revontulet ovat jälleen alkaneet tanssia niin Pohjois- kuin Etelä-Suomenkin taivaalla, ja valonäytelmää seuratessa moni on varmasti miettinyt, kuinka sen saisi tallennettua kameralla kuvaksi. Muutamalla perusvinkillä ja tavallisella digijärjestelmäkameralla pääsee jo hyvin alkuun.

Revontulikuvaus on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Osaltaan syynä on varmasti revontulien yleisyys – ne eivät ole enää Pohjois-Suomen etuoikeus. Eteläisemmässäkin Suomessa taivaantulet ovat loistaneet monena iltana jo tänäkin vuonna. Toisaalta kuvauksen suosion kasvuna on myös kamerateknologian paraneminen ja hintojen muuttuminen kuluttajaystävällisemmiksi. Tehokkaan ja säädöiltään monipuolisen kameran saan jo muutaman sadan euron investoinnilla.

Digijärjestelmäkameran lisäksi tarvitaan zoom-objektiivi, mutta laadukkaita revontulikuvia varten kannattaa varautua myös jalustalla. Voimakkaimmin revontulien värit saa esiin yötaivaalla, jolloin tummaa taivasta vasten vihreän, keltaisen ja jopa punaisen eri sävyt erottuvat parhaiten. Jalustaa tarvitaan, koska käsivaralta kuvatessa pitkällä valotusajalla kuvasta tulee helposti epätarkka, ja revontulia kuvatessa valotusaika on yleensä useita sekunteja.

Revontulet harvoin tallentuvat kameran ruudulle automaattiasetuksia käyttämällä, joten kamera kannattaa asettaa revontulikuvausmoodiin käsin. Valotusaika on se aika, minkä kameran aukko on auki, eli kuinka kauan kamera kerää valoa eli kuvaa ruudulle. Revontulia kuvatessa se on aluksi hyvä asettaa esimerkiksi 20 sekuntiin. Kameran sulkimen aukko eli se reikä, mistä valoa kerätään ruudulle, kannattaa myös asettaa maksimiin. Sulkimen kokoa säädellään f-arvolla, mitä pienempi f-arvo sen suurempi aukon koko. F-arvo asetetaan niin pieneksi kuin kamera ja objektiivi antavat myöden.

Revontuliaktiivisuutta voi seurata useilta eri ennustuksia antavalta nettisivulta. Ne toimivat myös hyvänä apuvälineenä kuvausreissuja suunnitellessa. Ennusteiden lisäksi kannattaa myös vilkaista normaalia sääennustetta pilvisyyden osalta, sillä pilvien takaa revontulia on hankala kuvata.

Lisää revontulista voit lukea täältä.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG