Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Njukčamánnu – Joutsenkuu

Njukčamánnu – Joutsenkuu

Maaliskuun pohjoissaamenkielinen nimi njukčamánnu merkitsee suomeksi joutsenkuuta. Nimi onkin kuvaava, sillä ensimmäiset laulujoutsenet palaavat Saamenmaahan maaliskuussa vietettyään talven eteläisellä Itämerellä ja Länsi-Euroopassa. Joutsenten saapuminen on odotettu kevään merkki ja kotiinpalaajia käydään ilolla tervehtimässä niiden suosimilla sulapaikoilla, Inarissa esimerkiksi Riutulan Kettujoella.

Suomen kansallislintu laulujoutsen on jumalten, taivaan ja tarujen lintu. Sen suuri koko, puhtaanvalkea väri ja joutsenparin elinikäinen liitto ovat kiehtoneet ihmismieltä kaikkialla, missä joutsenta tavataan. Myyttisellä linnulla on roolinsa useiden maiden kansanperinteessä ja se on innoittanut taiteilijoita läpi aikojen, esimerkkinä vaikkapa Tšaikovskin Joutsenlampi-baletti, Sibeliuksen Tuonelan joutsen ja laulujoutsenen hävitykseltä aikanaan pelastanut Yrjö Kokon Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu. Onpa kansallisrunoilijamme Eino Leinokin kirjoittanut joutsenista Lapin kesä -runossaan:

”Oi, valkolinnut, vieraat Lapin kesän, te suuret aatteet, teitä tervehdän!
Oi, tänne jääkää, tehkää täällä pesä, jos muutattekin maihin etelän!
Oi, oppi ottakaatte joutsenista! Ne lähtee syksyin, palaa keväisin.
On meidän rannoillamme rauhallista ja turvaisa on rinne tunturin.

Leinon runo saattaa tulevaisuudessa kaivata päivitystä, sillä viime vuosina on Inarissakin tavattu yhä useammin talvehtivia joutsenia. Kuluvana talvena esim. Inarin Nellimissä on kymmenkunta yksilöä sinnitellyt Paatjoen luusuan sulassa läpi talven. Tulevaisuudessa, ilmaston lämmetessä, pohjoisessa talvehtivat joutsenet eivät ehkä enää olekaan poikkeus. Vaarana pohjoiseen talveksi jääville joutsenille on kuitenkin myöhään saapuvan talven mahdollinen ankaruus. Sulapaikkojen jäätyminen vaikeuttaa joutsenten ravinnonsaantia ja voi aiheuttaa linnulle nälkäkuoleman. Toivotaan kuitenkin, että jo kerran tuholta säästynyt laulujoutsen kykenisi sopeutumaan uudenlaisiin olosuhteisiin ja pysyisi myös tulevien sukupolvien mielen kiehtojana ja odotettuna kevään tuojana!

Kuva: Pasi Nivasalo

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG