Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Nyt on mahdollista törmätä Lapinretkellä tunturisopuliin!

Nyt on mahdollista törmätä Lapinretkellä tunturisopuliin!

Lumien sulettua tänä keväänä ovat pitkästä aikaa sopulit vallanneet pohjoisimman Lapin. Niitä on ollut erityisen paljon Enontekiön ja Utsjoen alueella ja myös tiedot Pohjois-Norjasta kertovat mahdollisuuden suurvaellukseen olevan olemassa. Vaeltavia sopuleita voi nähdä keväällä muutaman viikon ajan, mutta kesäksi ne häviävät sammaliin pesimäpuuhiin. Loppukesästä sopulit lähtevät taas liikkeelle ja niitä tuntuu olevan joka paikassa. Silloin nämä pelottomat vaeltajat ilmoittavat itsestään kimeällä tirskunnalla liian lähelle uskaltautuneille ihailijoille.

Tunturisopulit esiintyvät pääasiassa arktisilla alueilla. Ne painavat 30–110 grammaa ja ovat n. 7–12 cm pitkiä jyrsijöitä. Sopulit ovat kasvinsyöjiä jotka käyttävät ravinnokseen lähinnä vain erilaisia sammalia. Suotuisissa oloissa sopulit lisääntyvät nopeasti kuten muutkin jyrsijät. Sopuli voi lisääntyä myös talvella jos maa ei syksyllä jäädy ja lunta on riittävästi antamaan suojaa kylmältä. Talviaikainen lisääntyminen on edellytys massavaelluksen syntymiselle.

Jos sopulimäärä kasvaa hyvin suureksi käytettävissä olevaan ravintopääomaan nähden, loppuu alueelta kaikki ravinto, ja on lähdettävä etsimään ruokaa muualta. Suuret sopulikannat on merkitty aikakirjoihin vuosina 1938, 1942, 1946, 1969–70, 1974, 1978, 1982, 1997, 2001. Viimeksi suurvaellus oli 1970-luvun alussa. Sen jälkeen vastaavaa ei ole tapahtunut ja on jopa arveltu että suurvaellukset ovat loppumassa ilmaston muutoksen vuoksi. Syksyllä 2007 esiintyi isohko sopulivaellus Nuorgamin alueella mutta sopulikanta kuitenkin romahti seuraavana talvena ja niinpä kesälle 2008 odotettu massavaellus jäi toteutumatta. Nyt siihen näyttäisi taas olevan mahdollisuus. Jos tuleva talvi on samanlainen kuin viimeksi, ensi vuosi saattaa olla sopuleiden supervuosi vuoden 1970 tapaan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan!

Kuva: Martti Rikkonen

Bongaa sopuli

Lähde maastoon ja osallistu sopulihavaintojen keruuseen. Voit ilmoittaa havaintosi joko Suomen luonnonsuojeluliiton verkkopalvelussa tai paikan päällä kansallispuistojen luontokeskuksissa.

Ilmoita sopulihavainnoistasi verkkopalvelussa (www.sll.fi).

Täältä löydät Lapin luontokeskukset ja Metsähallituksen muut palvelupisteet. Asiakasneuvojat kirjaavat havaintosi puolestasi tietokantaan.

Lue lisää Suomen luonnonsuojeluliiton ja Metsähallituksen luontopalveluiden yhdessä organisoimasta sopulihavaintojen keräämisestä ja tallentamisesta.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG