Peuranpyynti

Muinaisille Lapin asukkaille peura oli tärkein saaliseläin ja ravinnonlähde. Nykyisin esihistoriallisesta pyynnistä kertovat säilyneet pyyntikuoppajärjestelmät, joita tunnetaan saamelaisalueelta lähes 400 kappaletta. Yhdessä järjestelmässä voi olla kymmeniä tai jopa satoja kuoppia.

Ennen kuoppapyynnin kehittymistä peuroja on pyydetty keihäällä sekä jousella ja nuolella. Peurat on pyritty ahdistamaan paikkoihin, joista piilossa odottaneet metsästäjät kykenivät ampumaan niitä tehokkaasti. Tällainen pyyntitapa on jatkunut koko esihistoriallisen ajan, ja myös historiallisella ajalla, muiden pyyntimuotojen rinnalla.

Varhaisimmat ajoitetut pyyntikuopat Suomessa ovat aivan varhaisimmalta kivikaudelta. Saamelaisalueella kuoppapyynnin intensiivisin vaihe oli tehtyjen radiohiiliajoitusten perusteella kivikauden lopulta varhaismetallikaudelle (n. 3000 – 500 e.a.a.). Rautakaudelle tultaessa kuoppapyynti vähitellen loppui. Myöhemmin peuroja on ilmeisesti pyydetty aita- eli hangaspyynnillä joka on jatkunut vielä 1800-luvulla.

Myös kuoppapyynnissä on käytetty apuna johdinaitoja, joiden avulla peurat on ajettu kohti kuoppajonoa. Ajopyynnissä peurat putosivat kuoppiin, joista ne eivät päässet ylös riittävän nopeasti jos lainkaan. Kuoppiin pudonneet peurat tapettiin keihäillä.

Yksi alueista, joissa on runsaasti peurakuoppia, on Lemmenjoen varsi. Kaikkiaan Lemmenjoen kansallispuiston alueelta tunnetaan yli 50 pyyntikuoppakohdetta, joissa on yhteensä noin 1200 pyyntikuoppaa. Lähes kaikki tunnetut kuopat sijoittuvat Lemmenjoen tai sen sivujokien läheisyyteen. Todennäköisesti pyyntikuoppia on puiston alueella enemmänkin, mutta koko puiston aluetta ei ole arkeologisesti tutkittu. Lisäksi kansallispuiston lähialueilta, kuten Ivalon-Matista ja Lismasta, tunnetaan noin 350 pyyntikuoppaa.

Lemmenjoen kansallispuisto on perustettu vuonna 1956, joten tänä vuonna juhlitaan sen 60-vuotista historiaa. Sen kunniaksi Siidassa avataan Lemmenjoki-näyttely 11.5.2016 alkaen.

Teksti: Juha-Pekka Joona/Saamelaismuseo Siida

Kuva: Samuli Karppinen/Metsähallitus

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG