Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Pulmunen – kevään airut

Pulmunen – kevään airut

Sirkkulintuihin kuuluva pulmunen on n. 18 cm pitkä valkoisen ja mustan kirjava lintu, joka on helppo tunnistaa. Koiraan selkä on musta, mutta naaralla ja nuorilla linnuilla selkä voi olla myös ruskehtava. Pulmunen saapuu Etelä-Suomeen ensimmäisten muuttolintujen joukossa maaliskuun loppupuolella. Huhtikuussa nämä kevään airueet saavuttavat myös Pohjois-Suomen ja herättävät huomiota liikkumalla suurissa parvissa etsiessään syötävää pälvipaikoista. Syysmuutto Keski-Eurooppaan tapahtuu loka-marraskuussa paljon huomaamattomammin.

Pulmunen on pohjoisimman Lapin laji, joka pesii ylhäällä avoimella tunturipaljalkalla. Se rakentaa pesänsä kivikkoon sopivaan koloon tai kiven alle. Kuten monet arktiset linnut pulmunenkaan ei ole erityisen arka, vaan päästää varovaisen tarkkailijan melko lähelle myös pesimäaikaan. Naaras munii kesäkuussa 4–7 munaa joita se hautoo pari viikkoa. Kuoriutumisen jälkeen poikaset viipyvät pesässä vielä toiset pari viikkoa ja ovat sen jälkeen lentokykyisiä ja alkavat itse pyydystää hyönteisiä.

Ennen vanhaan pulmusen keväinen muuttomatka saattoi katketa yllättäen ennen pesimäpaikalle pääsyä. Pitkän talven jälkeen elettiin niukkuudessa ja pulmunen oli tervetullut ruoanlisä ennen kesän saapumista. T.I. Itkonen kertoo asiasta kirjassaan Suomen lappalaiset seuraavaa:

”Pienetkin lintulajit kelpaavat paikoin ravinnoksi, kuten erilaiset kahlaajat ja pulmuset, jotka jälkimmäiset satalukuisina parvina ilmestyvät höystyneitä talviteitä pitkin asutuille seuduille; niitä tarvitaan keittoon jopa 50 kpl.”

Onneksi tämä asia on nykyään kääntynyt toisinpäin ja pulmusparvi saa pyrähtää iloksemme lintulaudalle syömään ihmisen tarjoamia siemeniä. Se kuitenkin on yhä ennallaan että pulmusten tulon myötä on varmuudella myös kevät koittanut!

Kuva: Pasi Nivasalo

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG