Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Retkeily luonnonpuistossa on herkkää hommaa

Retkeily luonnonpuistossa on herkkää hommaa

Retkeilyyn soveltuvia alueita löytyy Suomesta monenlaisia, kuten kansallispuistot, retkeilyalueet, erämaa-alueet ja erilaiset suojelualueet. Suurella osalla alueista retkeily jokamiehenoikeuksin on mahdollista, mutta joillakin alueilla liikkumista säätelevät rajoitukset, joilla suojellaan alueen eläimiä ja kasveja - luonnonpuistot ovat tästä hyvä esimerkki. Ylä-Lapin oma luonnonpuisto on Utsjoella sijaitseva Kevo.

Suomen 19 luonnonpuistoa sijaitsevat valtion mailla ja niitä hoitaa Metsähallitus. Luonnonpuistot on perustettu erityisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta varten. Surin osa luonnonpuistoista on yleisöltä suljettuja, mutta osassa on retkeilyreittejä, joilla voi liikkua. Luonnonpuistoissa retkeiltäessä onkin pidettävä mielessä, että liikkuminen on luvallista vain merkityillä reiteillä. Ennen retkelle lähtöä onkin hyvä tarkistaa millaisia muita sääntöjä retkikohteeksi valitsemassasi luonnonpuistossa on. Luontoon.fi-sivustolta löydät tiedot niistä luonnonpuistoista, joissa retkeily on mahdollista. Muissa luonnonpuistoissa liikkumiseen tarvitaan aina kirjallinen lupa ja niitä myönnetään vain tieteellisiin tarkoituksiin.

Kevosta tuli luonnonpuisto 60-vuotta sitten, mutta luonto siellä on ikivanhaa. Kevon luonnossa ovat nähtävillä 70-miljoonaa vuotta sitten lohkoliikuntojen vuoksi syntyneet tunturit, laaksot ja Kevon tunnetuin luonnonnähtävyys – 40 kilometriä pitkä murroslaakso sekä jääkauden jäljet. Näitä aikojen saatossa muovautuneita luonnon ihmeitä retkeilijä pääsee aistimaan kahdella luonnonpuistossa kulkevalla vaellusreitillä – Kevon kanjonireitillä ja Kuivin-tunturireitillä.

Kevolla liikkuminen on kesällä sallittua vain merkityillä reiteillä rajoitetulla ajanjaksolla. Tunturialueella voi kulkea 1.5.–15.10. ja rotkoalueella 15.6.–15.10. Hiihtäminen on sallittua vapaasti tunturialueella 16.10. - 30.4. ja rotkoalueella 16.10.–31.3. Avotulen teko ja leiriytyminen on sallittu vain niitä varten osoitetuilla paikoilla.

Kevon Luonnonpuiston juhlavuotta juhlitaan retkeillen ja telttaillen erämaateatterivelluksella 26.-28.8.2016. Juhlavaelluksella kuljetaan Kuivin reittiä Sulaojalta Akukammille, jossa osallistutaan Operaatio Paulaharjun Suongil, suuri noita –näytelmän erämaateatteriesitykseen. Ohjaaja Juha Hurme joukkoineen vie Paulaharjun Tunturien yöpuolta -novellikokoelmaan perustuvia näytelmiä erämaihin viitenä perättäisenä kesänä ja nyt vuorossa on kolmas teatterikesä.  Näytöksiä Akukammilla on 21.–27.8. päivittäin klo 18, joten sinne voi lähteä myös omatoimisesti. Teatterivaellus on maksuton ja lisätietoa siitä löydät siida.fi- tai luontoon.fi- sivuston tapahtumakalenterista.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG