Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Revontulet – Öisen taivaan valonäytelmä

Revontulet – Öisen taivaan valonäytelmä

Revontuliin liittyy paljon uskomuksia ja tarinoita. Topeliuksen tallentaman kertomuksen mukaan revontulet syntyvät, kun tuntureilla juokseva tulikettu piiskaa hännällään hankea niin, että kipunoita sinkoaa taivaalle.

Saamelaiset ovat suhtautuneet revontuliin kunnioittavasti. Revontulia ei saanut härnätä tai pilkata, sillä muutoin ne voivat tulla alas ja kostaa härnääjälle vaikkapa jähmettämällä tämän kivipaadeksi. Koltat taas uskoivat revontulten saaneen alkunsa verestä, joka vuoti Náinâs-nimisen taruhenkilön jalkaan tulleesta haavasta. Punaisena leimuavien revontulten on myös arveltu ennustaneen sotia.

Revontulet aiheutuvat auringosta avaruuteen virtaavien hiukkasten eli aurinkotuulen osuessa maan magneettikenttään.  Tämä tapahtuu noin 100–200 kilometrin korkeudella maan pinnasta vyöhykkeellä, joka on noin 200 km leveä ja sijoittuu noin 3 000 km etäisyydelle maapallon magneettisista navoista. Pohjoisella pallonpuoliskolla ilmiötä kutsutaan nimellä Aurora borealis, eteläisellä nimellä Aurora australis.

Revontulten esiintyminen ja runsaus riippuu auringon aktiivisuudesta, joka vaihtelee 11 vuoden jaksoissa. Auringonpilkkujen viimeisin maksimi oli 2000-luvun alussa ja sen jälkeen aktiivisuus on hitaasti hiipunut. Niinpä myös revontulia on esiintynyt viime vuosina tavallista vähemmän. Auringon aktiivisuus on taas hitaasti lisääntymässä ja seuraavan kerran auringonpilkkujen määrän odotetaan olevan huipussaan vuonna 2013. Lähivuosina on siis luvassa taas enemmän näitä luonnon ainutlaatuisia valoesityksiä, joiden rinnalla paraskin ilotulitus näyttää tulitikun raapaisulta.

Kuva: Martti Rikkonen

Revontulet, pohj. saam. guovssahasat

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG