Revontuliteatteri

Siidan ulkomuseoalueelle, aivan Siidan rakennuksen takapihalle nousee joka vuosi jotain ainutlaatuista: lumiteatteri. Lumesta tehty revontuliteatteri vie Siidan vierailijat ja Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin kävijät uskomattomaan elämykseen, kun elokuvia katsotaan paukkupakkasissa revontulien ja tähtitaivaan alla.

Skábmagovat-elokuvafestivaalia on Inarissa vietetty aina vuodesta 1999. Vuosien saatossa Skábmagovat-festivaalista on tullut yksi odotetuimmista Inarin kirkonkylän tapahtumista, ja se kerääkin Inariin lähes kolmetuhatta elokuvien ystävää. Yksi elokuvafestivaalin nähtävyyksistä on ehdottomasti Revontuliteatteri.

Revontuliteatteri, sen katsomo ja valkokangas rakennetaan lumesta, joka kerätään Siidan läheisyydestä. Rakentamisessa käytetään apuna muotteja, ja rakennustekniikka on vuosien saatossa kehittynyt huippuunsa. Tänäkin vuonna Revontuliteatteri rakennetaan valmiiksi noin kahdessa viikossa. Revontuliteatterin katsomossa on istumapaikkoja 150 hengelle, ja myös seisomapaikkoja on ollut käytössä.

Kylmimmillään Revontuliteatterissa on katseltu elokuvia yli neljänkymmenen asteen pakkasessa. Lumipenkkien päälle laitetut porontaljat ja kuumat juomat lämmittävät. Revontuliteatteriin kannattaa pukeutua lämpimästi, mutta viileästä säästä huolimatta tunnelma Revontuliteatterissa on lämmin.

Skábmagovat-tapahtuman iltanäytökset pidetään Revontuliteatterissa. Näytöspaikkoina ulkoilmateatterin lisäksi ovat Siidan ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditorio sekä vuonna 2016 ensimmäistä kertaa Sajoksen pihamaalle rakennettava pienois-Revontuliteatteri. Lisätietoja tapahtumasta www.skabmagovat.fi.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG