Risku

Risku eli rintaneula tai -solki on sekä kaunis että käytännöllinen koru. RIskut ovat arvotavaroita, jotka ovat jo kauan kuuluneet saamelaisnaisen korustoon Sitä on perinteisesti käytetty naisen saamenpuvun koristeena ja huivin solkena. Risku pitää lapin naisen hartiahuivin paikallaan ja estää sitä valahtamasta hartioilta. Risku kiinnitetään huiviin edestä korun takana olevalla sulkijahakasella.

Yleensä risku on muodoltaan pyöreä. Muoto tulee auringosta, aivan kuten miehen saamenpuvussa käytettyjen hakasten muoto tulee auringon säteistä.

Yleensä riskussa on hopeisia tai kullattuja pyöreitä laukkasia. Kauniisti auringon valossa välkähtelevistä laukkasista lähtee vieno helinä, kun ne heilahtelevat toisiaan ja riskun taustalevyä vasten kantajansa liikkuessa. Välkkeen ja helinän on uskottu tuovan kantajalleen hyvää onnea ja karkottavan pahoja henkiä.

Riskuja on monenlaisia ja -kokoisia, on pelkistettyjä ja todella koristeellisia, suuria ja pieniä.

Filigraanirisku on valmistettu kierretystä hopea- tai muusta jalometallilangasta. Tämä koristeellinen tekniikka on saanut alkunsa Norjan puolelta ja levinnyt sieltä Suomeen.

Levymateriaalista valmistetut riskut taas ovat hopea- tai muuta jalometallilevyä, joka on pakotettu hieman kuperaksi. Jalometallia on mahdollista muokata hehkutettuna, jolloin se on pehmeää. Näitä kahta tekniikkaa on myös yhdistelty niin, että levymateriaalista valmistetussa riskussa on filigraaniosia, esimerkiksi koristeellinen kierrelanka, joka ympäröi riskun keskustaa. Myös kolmiulotteisia muotoja, kuten puolipallon muotoinen keskusta, on riskuissa usein, samoin istutettuja korukiviä. Laukkasiin voidaan istuttaa myös korukiviä.

Ehkä yleisin koristelumuoto riskussa ovat kuitenkin erilaiset kaiverruskuviot. Niistä mainittakoon esimerkiksi hyvin vanha kaiverrustekniikka, nk. skrambuleeraus, jossa tasakaivertimella kierretään metalliin sik-sakmaisia viivoja. Riskussa saattaa olla myös sarvi-osia, esimerkiksi luunappi riskun keskustassa.Poronsarvesta valmistetut osat valmistetaan niin, että ne ovat suhteellisen helposti purettavissa, kun risku pitää kiillottaa ja huoltaa.

Ennen risku kertoi paljon myös kantajansa varallisuudesta. Nykyään risku puetaan päälle aiempaa arkipäiväisempiin tapahtumiin, ei enää ainoastaan kirkollisiin juhlatilaisuuksiin kuten häihin ja ehtoolliselle.  Tärkeissä juhlissa, kuten häissä, naiset pukevat omat ja suvussa kulkevat perintöriskut ylleen, jolloin niitä voi olla jopa kymmeniä.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG