Ruska

Ruska, kuten talven tulokin, etenee pohjoisesta etelään ja tuntureilta laaksoihin. Päivän lyheneminen on luonnossa merkki tulevasta talvesta ja pohjoinen kasvi osaa aloittaa kylmään valmistautumisen riittävän ajoissa. Ruskan tarkka ajankohta ja värikkyys vaihtelevat kuitenkin vuosittain, sillä loppukesän säät ja ensi pakkaset hienosäätävät syksyn värinäytelmän. Ensimmäiset merkit ruskasta näkyvät soilla jo elokuussa, jolloin sarojen ja suovillan varret ja lehdet muuttuvat keltaisen ja punaisen eri sävyiksi.

Maaruskan muodostavat lähinnä monivuotisten varpujen lehdet. Komeimmillaan se on syyskuun alkupuolella tunturissa, missä on paljon riekonmarjaa. Muita maaruskaan tulevia kasveja ovat mm. mustikka, juolukka ja vaivaiskoivu. Pensaat ja puut tulevat ruskaan kasveista viimeisinä, yleensä syyskuun puoliväliin mennessä. Maisemaa hallitsevat silloin eri koivulajit sekä harvalukuisemmat haavat ja pihlajat.

Ruskassa kasvien talveksi kuolevat osat muuttuvat keltaisen tai punaisen eri vivahteiksi ennen lakastumistaan. Ruskassa näkyviin tulevat väriaineet suojaavat muina aikoina kasvia mm. liialliselta säteilyltä ja taudeilta. Värikkään ruskan merkitystä ei tarkoin tunneta. Se saattaa auttaa kasvia talvehtimisessa tai olla vain talveen valmistautumisen merkityksetön sivuilmiö.

Merkitystä tai ei, voimme taas nauttia tästä luonnon värien ilotulituksesta ennen hennon pastillinsävyisten talvipäivien saapumista. Hienoa että meillä on pohjoisimman Lapin kahdeksan vuodenaikaa!

Kuva: Pasi Nivasalo

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG