Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Sallivaaran poroerotuspaikka

Sallivaaran poroerotuspaikka

Lemmenjoen kansallispuiston kaakkoislaidalla sijaitseva Sallivaaran poroerotuspaikka on aikanaan ollut tärkeä keskus alueen poronhoitajille. Nykyisin paikka on kunnostettu historiakohde, joka johdattaa saamelaisen poronhoidon perinteisiin.

Sallivaaran kupeessa sijaitseva poroerotuspaikka koostuu aitaketjusta ja kämpistä. Poroerotuksiin tultiin aikanaan muutamaksi viikoksi kerrallaan, ja tuona aikana yövyttiin aidan läheisyydessä kämpissä. Sallivaaran erotuspaikka on ollut myös kuuluisa erikoisesta markkinaperinteestään. Iltaisin erotuspaikalla pidettiin iltatoreja sekä tansseja.

Erotusaitaketju on vuodelta 1933, sitä aiempi aita oli vuodelta 1896. Elävänä erotuspaikkana Sallivaara toimi vuoteen 1964 asti. Aitarakennuksien lisäksi alueella on 11 hirsikämppää, joista osa on avoinna yleisölle nähtävyyskohteena tai autiotupana. Kaikki erotuspaikan rakenteet on suojeltu elinkeino- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaina saamelaisen poronhoidon muistomerkkeinä. Yleisölle avoimista tuvista sekä alueen rakenteista huolehtii Metsähallitus.

Kaikille avoin autiotupa toimii vanhassa poliisien kämpässä, jossa muinoin ovat erotuksia ja aidan tapahtumia valvomaan tulleet nimismiehet asuneet. Lisäksi alueelta löytyy Takalon Mikon kämppään kunnostettu päivätupa. Kolmas kaikille avoin on opastupa, jonka sisältä löytyy tietoa alueella harjoitetusta poronhoidosta.

Poroerotuspaikka sijaitsee Lemmenjoen kansallispuiston kaakkoislaidalla ja sinne menee merkitty reitti Inari – Kittilän –tien varresta, noin 70 kilometriä Inarin kirkonkylältä. Reitti on osittain pitkostettu ja matkaa tienlaidasta poroerotuspaikalle tulee noin 6 kilometriä. Sallivaaran poroerotuspaikka on erinomainen retkikohde, joka johdattaa alueen perinteisen elinkeinon historiaan.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG