Sienet

Syksyn vilja, sienet, alkavat elo-syyskuun aikana myös ilmestyä Ylä-Lapin metsiin. Ahkerat sienestäjät ovat kulkeneet jo alkukesästä saakka korvasieniä etsien, mutta keräämistä riittää edelleen sateisen kesän ja alkusyksyn ansiosta.

Ylä-Lapissa sieniä on pidetty lähinnä poron ja lehmien ruokana. Kolttasaamelaisten ruokaperinteeseen sienet kuuluvat, niitä lisättiin esimerkiksi kalakeittoon tai keitettiin sellaisenaan suolasieniksi. Pääasiassa kolttasaamelaiset käyttivät tatteja, joita kutsuttiin lehmänsieniksi, muita sieniä pidettiin hyödyttöminä ”hiirensieninä”.

Nykyään sieniä syövät Ylä-Lapissa yleisemmin muutkin kuin porot. Korvasienet, tatit, kangasrouskut sekä monenlaiset haperot ovat osana arkipäivän ruokavaliota. Sienten poiminta on kiinni ihmisten aktiivisuudesta. Vaikka sienessä käyminen on jo liikuntaa ja rentoutumista luonnossa itsessään, sieniä voi kerätä moniin tarkoituksiin. Jotkut keräävät niitä koristeiksi, jotkut värjätäkseen lankoja mutta useimmiten niitä kerätään ruuaksi.

Sieniharrastamisen alkuun pääsee opettelemalla muutaman helpon sienen, joiden tunnistamisesta on varma. Metsään kannattaa ottaa mukaan sateen kestävät varusteet, kori, sieniveitsi sekä sienikirja, josta voi varmistaa löydön syömäkelpoiseksi sieneksi. Kokeneen sienestäjän avustuksella tunnistaminen ja oikeiden kasvupaikkojen löytäminen helpottuu.

Ylä-Lapin luontokeskus Siida järjestää tiistaina 25.8. koko perheen sieniretken, jossa sienestyksen alkuun pääsee ohjatusti. Retken jälkeen Siidan kammissa perehdytään sienten käsittelyyn ja valmistamiseen ruuaksi. Lisätietoja retkestä Siidan tapahtumakalenterista.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG