Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Siida kestävän kehityksen virrassa

Siida kestävän kehityksen virrassa

Elämme arktisella alueella, jonka luonto ja ekosysteemit ovat haavoittuvaisia. Juuri nyt muovi ja varsinkin pieneksi jauhautunut mikromuovi puhututtavat: ne uhkaavat meriä ja sisävesistöjä eliöineen, niitä sataa päällemme. Tämänkertaisessa uutiskirjeessä haluamme kertoa niistä vihreistä valinnoista, joilla Siidassa ja Metsähallituksessa edistetään muovittomuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Pitkäjänteistä työtä

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa toimitaan jo nyt sangen ympäristövastuullisesti: jätteiden kierrätys on itsestään selvyys, skype-neuvotteluja suositaan matkustamisen sijaan ja tietoiset valinnat johtavat jatkossa myös ekologisempaan ja kestävämpään kaupankäyntiin Siida Shopissa.

Metsähallitus pyrkii eroon muovin käytöstä ja haluaa omalla toiminnallaan sekä vähentää muoviroskan määrää, että tukea uusia biopohjaisia innovaatioita. Metsähallituksen yksiköissä on kartoitettu muovin käyttöä ja sen korvaamisesta uusiutuvilla biohajoavilla materiaaleilla. Muovittomuutta tavoitellaan muun muassa Vantaan pääkonttorin uusissa toimitiloissa, joiden sisustussuunnittelussa sekä toimistokalusteiden - ja tarvikkeiden valinnoissa pyritään innovatiivisiin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Ympäristöystävällisiä muovittomia tahi biomuovisia tuotteita tarjoavia yrityksiä ei ole pilvin pimein, mutta etsivä löytää. Lisäksi Metsähallituksen henkilöstö on ideoinut ratkaisuja muovin käytön vähentämiseksi.

Siida Shopin kestävät valinnat

Siida Shop - luonto- ja museokaupassa, olemme tehneet päätöksen kiinnittää enemmän huomiota tuotteidemme ja käyttämiemme pakkausmateriaalien ekologisuuteen ja eettisyyteen.

Vähennämme pakkausmateriaaleihin liittyvää jätettä, erityisesti muovijätettä välttämällä kertakulutustuotteita, esimerkiksi muovikasseja. Sitä mukaa kun varastomme tyhjenee, valitsemme tilalle ekologiset, kestävää kehitystä tukevat vaihtoehdot; uusiutuvat, biohajoavat ja kierrätysmateriaalit. Pyrimme kierrättämään jo käytössä olleita pakkausmateriaaleja. Myyntituotteita valitessa tulemme kiinnittämään erityistä huomiota tuotteen ekologisuuteen ja eettisyyteen.

Toivomme, että yllämainituilla toimenpiteillä voimme olla omalta osaltamme vaikuttamassa maapallomme hyvinvointiin sekä nyt että tulevaisuudessa.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG