Pääsivu / Lapsille ja opiskelijoille / Vuodenajan teema / Arkisto / Suomen erämaa-alueet 20-vuotta

Suomen erämaa-alueet 20-vuotta

Meillä Suomessa on Euroopan mittakaavassa laajoja alueita, joissa ihmisen toiminta on ollut vähäistä eikä tieverkosto ole tunkeutunut joka paikkaan. Niistä löytyy vielä alkuperäistä luontoa ja ehkä yllättäen myös kulttuuria. Ne ovat pohjoisen ihmisen vilja-aittoja, joissa saamelainen kulttuuri ja perinteiset eränkäyntitavat ovat edelleen nykypäivää. Ne tarjoavat meille mahdollisuuksia virkistäytymiseen sekä luontoelämyksiin.

Suomen erämaat turvattiin erämaalailla vuonna 1991, jolloin nykyiset erämaa-alueet perustettiin pohjoisimpaan Lappiin. Lain antamista edelsi ajanjakso, jossa väännettiin kättä erämaiden rajauksista ja tulevan lain sisällöistä. Lain tavoitteeksi saatiin alueiden säilyminen erämaisina sekä saamelaiskulttuurin ja luontaiselin­keinojen harjoittamismahdollisuuksien turvaaminen. Erämaa-alueita on 12, ja niiden pinta-ala on yhteensä 14 903 km².

Pohjoisen Lapin erämaa-alueilla voi vaeltaa päiväkausia omia polkuja törmäämättä muihin kulkijoihin. Siellä voi nauttia erämaan hiljaisuudesta ja koskemattomasta luonnosta. Siellä pääsee vielä sellaisiinkin paikkoihin joissa kännykkä lakkaa kuulumasta ja olet ihan omillasi. Erämaa koettelee niin henkisesti kuin fyysisestikin, mutta se myös palkitsee. Vakituiseksi erämaan asukiksi nykyinen urbanisoitunut Homo sapiens tuskin enää kykenee, mutta tehokas ”akkulaturi” erämaassa viivähtäminen monelle edelleen on!

Camera Borealis -tapahtuma tuo erämaat myös Siidaan!

Camera Borealis -luontokuvatapahtumassa marraskuussa Siidan auditorion täyttävät kuvat, filmit ja keskustelut erämaista. Erämaiden perustamisesta tuli tänä vuonna täyteen 20 vuotta ja on hyvä aika muistella aikaa, jolloin käytiin ”erämaasotaa” sekä miettiä mitä erämaat oikeastaan ovat ja merkitsevät. Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siida järjestää Camera Borealiksen jo 14. kerran. Tänä vuonna ajankohta on 19.–20.11.

Kuva: Martti Rikkonen

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG