Tiennäyttäjä

Saamelaisen elokuvan tiennäyttäjäksi ja klassikoksi voidaan nimetä Nils Gaupin vuonna 1987 valmistunut elokuva Ofelaš –Tiennäyttäjä. Se on maailman ensimmäinen saamelainen pitkä elokuva. Tienäyttäjä oli myös Oscar-ehdokkaana parhaaksi ulkomaalaiseksi elokuvaksi. Se oli myös pohjoismaiden ensimmäinen 70-millinen elokuva.

Ofelaš on seikkailuelokuva, joka perustuu ikivanhaan suulliseen tarinaan. Elokuva sijoittuu noin vuoden 1000 tienoille. Nuori Áigin palaa tunturista ja näkee, miten Saamenmaahan tunkeutunut julma tšuudien joukko tappaa hänen perheensä. Muut saamelaiset pakenevat Jäämeren rannikolle. Koston sokaisema Àigin joutuu lupautumaan vainolaisten oppaaksi yli vaarallisten tunturijyrkänteiden. Lopussa Áigin tuo šhamaanin rummun leiriin ja nuoresta miehestä tulee heimon uusi ofelaš, tiennäyttäjä.

Elokuva oli monella tapaa ainutlaatuinen:ohjaaja, käsikirjoittaja oli saamelainen, päänäyttelijät olivat saamelaisia teatterin ammattilaisia, musiikin sävelsi Nils Aslak Valkeapää, tarina oli saamelainen, elokuvassa puhuttiin saamea ja sitä myytiin kaikkialle maailmaan. Tarinaan sisältyy monenlaista symboliikkaa saamelaisista itsestään, heidän luontosuhteestaan ja myös saamelaiskulttuurin voitokkasta  kamppailusta ulkopuolisia vaikutteita vastaan.

Tiennäyttäjän jälkeen on tullut useita pitkiä saamelaisia elokuvia:Paul-Anders Simman Sagajoen ministeri (1997)  ja Nils Gaupin ohjaama filmi Kautokeinon kapina vuodelta 2008. Lars-Göran Petterssonin fiction  Bázo (2005) tuotti Liisa Holmberg. Ensimmäinen suomensaamelainen pitkä elokuva on Pauliina Feodoroffin elokuva Non Profit (2008). Pitkiä ovat myös Paul Anders Simman dokumentti Tunturin testamentti (1994) sekä Katja Gauriloffin dokumenttifilmit  Huuto tuuleen (2007) ja Säilöttyjä unelmia (2012).

Saamelaisiin elokuviin voi tutustua Inarissa järjestettävillä Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla.

Lisätietoa saamelaisesta elokuvatuotannosta http://www.skabmagovat.fi/samifilm/

Lähde: Jorma Lehtola (2000): Lailasta Lailaan. Tarinoita elokuvien sitkeistä lappalaisista.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG