Naisten kuviolapaset

Saamelaismuseo Siida tallentaa kokoelmiinsa Suomen saamelaisten aineellista kulttuuriperintöä. Vuodenajan teemaesineen tarkoitus on nostaa esille Saamelaismuseon kokoelmiin kuuluvia esineitä. Tällä kertaa esitellään inarinsaamelaiset naisten kuviolapaset. Mukana on myös kuviomalli, jonka avulla voit itse neuloa sellaiset.

Lapaset

(pohj.saam.fáhcat, inarinsaameksi vaacâh, koltansaameksi sää´mvaac)

 

Lammastalous yleistyi saamelaisten parissa 1800-luvulla ja samalla alkoivat kehittyä saamelaiset neuleet. Perinteisesti neuletöitä ovat tehneet talolliset ja merisaamelaiset, joilta porosaamelaiset vaihtoivat neuleita porotalouden tuotteilla.

Saamelaisissa lapasissa yleisin pohjaväri on valkoinen, arki- ja työkäytössä käytetään myös harmaita lapasia. Yleensä ainakin ranneosa on koristettu ja juhlalapaset ovat usein kauttaaltaan kirjoneuletta. Tavallisimmat koristevärit ovat punainen, sininen, vihreä ja keltainen, mutta myös mustaa, ruskeaa ja sinipunaista käytetään. Merisaamelaisilla on myös pelkästään musta-valkoisia lapasmalleja.

 

Saamelaisissa lapasissa on monenlaisia koristekuvioita, kirjoja tai hervoja (girjjit, hearvvat), joita yhdistellään eri tavoin. Eri alueilla on omat koristelutyylinsä. Yleisimmillä koristemalleilla on ulkomuotoon viittaava nimi, kuten riekonjalka tai risti. Kirjoneuleiden mallit kulkevat suvuittain ja mallit osataan ulkoa. Taitava neuloja myös keksii ja yhdistelee uusia malleja neuloessaan.

Käytännöllisyys sanelee monia saamelaisten lapasten piirteitä. Kaksinkertaisella langalla neulotut kirjolapaset ovat lämpimämmät ja kestävämmät. Ranteen suulle letitetään nyöri, joilla lapaset voi sitoa yhteen. Kun lapaset eivät ole kädessä, sidotaan ne nyörillä pariksi ja pujotetaan vyön alle rannepuoli alaspäin. Tällöin lapaset pysyvät tallessa eikä niiden sisään mene lunta.

 

Saamelaismuseon kokoelman lapaset SÁ1054:1 ovat inarinsaamelaiset naisten lapaset. Lapaset on tehnyt Anna Valle (os. Sarre). Koristeväreinä on inarinsaamelaisille tyypillisesti punainen ja vihreä. Kämmenen suurikokoinen tähti on inarinsaamelainen malli, varren tähtikuvio on yleissaamelainen. Lapaset ovat käyttämättömät ja ne on ostettu museon kokoelmiin vuonna 1978. Lapaset ovat olleet esillä Saamelaismuseon ulkomuseon kotiteollisuusnäyttelyssä vuoteen 1998 asti.

Kuviomalli (pdf)

Saamelaismuseo Siida, esinekokoelma, kokoelmanumero SÁ1054:1.

 

 

Kuva: Saamelaismuseo Siida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG