Pääsivu / Näyttelyt / Vaihtuvat näyttelyt / Yksi esine, tuhat tarinaa - Karvakengät

Yksi esine, tuhat tarinaa - Karvakengät

Kotiseutuliitto on haastanut Suomen museot juhlavuoteen 2017 kertomaan yhdellä esineellä itsenäisen Suomen tarinaa. Vuonna 2017 tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen itsenäistymisestä ja samana vuonna järjestettiin myös ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskonferenssi Trondheimissa. Saamelaismuseo Siida on valinnut juhlavuoden esineeksi tuhansien tarinoiden karvakengät.

Milloin
09.01.2017
Joka viikko 31.12.2017 asti
Yhteyshenkilön nimi Anni Guttorm
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero +358 400 891 860
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Ensin oli poro, pakkanen ja ihmisen oivallus. Karvakengät eli nutukkaat ovat perinteisiä saamelaisia talvijalkineita, joita käytetään edelleen. Karvakengät ovat tuotekehittelyn ja muotoilun huippua ja ne valmistetaan käsityönä poron koipinahoista alusta loppuun.

Ontelomainen poronkarva tekee kengästä kevyen ja lämpimän; käyttöjalkineena pohjoisen arktisissa oloissa se päihittää kirkkaasti modernit kilpailijansa. Kenkien jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan. Pohja ommellaan kahdesta kappaleesta ja osat asetetaan vastakkain, jotta erisuuntaisilla karvoilla saadaan pitoa kenkään. Myös kippurakärjellä on ollut käytännöllinen tarkoitus: se on mahdollistanut mäystinsuksilla hiihtämisen.

Nutukkaiden kanssa ei ennen vanhaan käytetty sukkia, vaan nutukkaaseen laitettiin heinää. Kuivattu heinä pitää jalat lämpimänä ja kuivina nutukkaiden sisällä. Nutukkaisiin laitettavaa heinää sanotaan kenkäheinäksi, joka on jokien varsilla kasvavaa saraa. Kenkäheinät leikataan elokuussa ja pehmittämisen ja kuivattamisen jälkeen niistä punotaan pyöreitä fieroja säilytystä varten.

Käytössä on paula- ja kurenutukkaita, joissa näkyy myös alueelliset erot.

Saamelaismuseo Siida esittelee Suomi ja Saame 100 vuoden kunniaksi kuusi eri paria karvakenkiä. Karvakengät tarinoineen ovat esillä Saamelaismuseo- ja luontokeskus Siidassa ja kenkien vaihdosta kerrotaan Siidan Facebook-sivuilla.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/kotiseutuliiton-vuoden-esine-haaste-karvakengt/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG