Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Gállok Protest Art – Protestitaidetta Kallakista

Gállok Protest Art – Protestitaidetta Kallakista

Taide on yksi keino olla kosketuksissa ja ottaa kantaa siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Saamelaismuseo Siidan uusin vaihtuva näyttely Gállok Protest Art tuo esiile saamelaista protestitaidetta. Gállok Protest Art -näyttelyssä on esillä kaivostyömaalle johtavalla tiesululla tuotettua taidetta. Protestitaidetta Kallakista- näyttelyn taulut, kyltit, installaatiot ja banderollit ovat kantaaottavia ja aihesisällöltään ajankohtaisia.

Milloin
13.06.2014
Joka viikko 21.09.2014 asti
Yhteyshenkilön nimi Saamelaismuseo Siida
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0400 898 212
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Taiteilijat osallistuivat aktiivisesti kaivostoiminnan vastaiseen mielenosoitukseen Ruotsin Jokkmokin lähellä sijaitsevassa Kamp Gállokissa.  Kamp Gállok syntyi kesällä 2013, kun kaivosyhtiö JIMAB aloitti metsähakkuut alueella, jossa kaivoksen koeporaukset suoritettaisiin. Hakkuiden myötä ensimmäiset aktivistit saapuivat paikalle.

Kamp Gállok -leiristä muodostui kansainvälinen kokoontumispaikka, jossa kaivosvastustajat, luonnonsuojelijat ja saamelaiset yhdessä toimivat suunniteltua kaivosta vastaan. Heinä- elokuun aikana Kamp Gállokissa järjestettiin useita kulttuuritapahtumia, mm. taidetyöpaja. Siinä oli mukana saamelaisia taiteilijoita, mm. Anders Sunna, Jenni Laiti ja Lena Viltok, sekä leirissä asuvia aktivisteja. Tauluista, kylteistä ja installatioista rakentui Gállokissa kaivokselle johtavan tien tiesululle yksi suuri taideteos.

Kun Kamp Gállok purettiin syksyllä, taitelijakollektiivi keräsi talteen kyltit, banderollit ja installaatiot. Gállok Protest Art on ollut esillä ennen Siidaa Jokkmokissa, Uumajassa, Luulajassa ja Nikkaluoktassa. Saamelainen taitelija Anders Sunna totesi näyttelyn avajaisissa Jokkmokkissa syyskuussa 2013: ”Tämä on yksi tapa taistella, tämä on meidän luova vastarintamme.”

Kamppailu Gállokista on yksi tämän ajan merkittävimmistä saamelaisten oikeustaisteluista. Saamelaiskulttuuri ja -taide ovat saaneet uutta voimaa, joka on nähtävissä myös Gállok Protest Art -näyttelyssä. Saamelaisten taiteellinen ja kulttuurinen vastarinta kaivoksia vastaan jatkuu vahvana. Kesällä 2014 Gállokissa tullaan järjestämään useita uusia kulttuuritapahtumia.

Kuva: Suohpanterror

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/gllok-protest-art-2013-protestitaidetta-kallakista/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG