Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / "Rumpujen Äiti" - Elli Maaret Helanderin taiderumpuja

"Rumpujen Äiti" - Elli Maaret Helanderin taiderumpuja

Näyttelyn ”Rumpujen äiti” on Tenonvarren Rovisuvannosta kotoisin oleva saamelainen taiteilija Elli Maaret Helander. Helanderin taiderumpujen pintaa peittävät maalaukset kertovat saamelaisia tarinoita osin perinteeseen pohjautuen, osin uutta luoden.
 - ”Rummun valmistaminen voi olla tekijälleen myös parantava kokemus”, toteaa Helander.

Milloin
10.06.2010
loppuu
10.10.2010
Yhteyshenkilön nimi Arja Hartikainen
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0405793313
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Elli Maaret Helander (synt. 1950) on kotoisin Tenonvarren Rovisuvannon kylästä. Hänet tunnetaan saamelaisen rumpuperinteen elvyttäjänä ja ”Angelin tyttöjen”, Ursulan ja Tuunin äitinä. Elli Maaret –äiti valmisti esiintymisasut ja rummut , joita perinteeseen pohjautuvaa modernia saamelaismusiikkia uraauurtavasti luoneet Angelin tytöt käyttivät keikoillaan. Ensimmäiset maalauksetkin syntyivät näiden keikkasoittimien pintaan. Elli Maaret Helanderille Siidan näyttely on 60-vuotisnäyttely ja paluu ”omalle maalle” monien matkailuyrittäjävuosien jälkeen.

Näyttelyssä olevien rumpujen runko on valmistettu haavasta. Haapa keitetään ja tavutetaan kehäksi muotin ympärille. Muotti irrotetaan ennen kuivumista ja  rumpu saa löytää lopullisen orgaanin ja epäsymmetrisen muotonsa ilman muottia. Rumpukalvo valmistetaan nivotetusta ja parkeilla värjätystä poronnahasta. Kuviot on maalattu akryylivärein perinteisen leppäparkin sijaan.

Saamelaiselle noidalle rumpu oli kommunikaatioväline jumalmaailmaan ja sitä käytettiin mm. parantamisriiteissä. Elli Maaret Helander toivoo, että ihmiset eivät pelkäisi rumpuja, vaan näkisivät ne osana rikasta saamelaista kulttuuriperintöä. Rummun valmistaminen ja sen kuvittaminen voi olla tekijälleen antoisa matka omaan menneisyyteen ja nykypäivään.

Helanderin rumpujen kuviomaailma pohjautuu jossakin määrin perinteisten saamelaisten noitarumpujen kuvituksiin. Taiteilijan tyylin tekee omaperäiseksi persoonallisen muotokielen ja uusien kuva-aiheiden sisällyttäminen perinteisten symboleiden joukkoon. Perinteisten noitarumpujen kuvamaailma rakentuu joko aurinkokeskeiselle tai kerrokselliselle käsitykselle maailman rakenteesta keskeisine jumalhahmoineen ja elementteineen. Helanderin rummut kuvittavat saamelaisia tarinoita ja suhdetta sekä fyysiseen ympäristöön että henkimaailmaan. Rummut ovat yhtä aikaa sekä yhteisöllisiä että henkilökohtaisia.

 

Elli Maaret Helander on saanut näyttelyn valmistamiseen tukea Saamelaiskäräjien kulttuurimäärärahoista.

Rumpujen Äiti -näyttely on esillä Saamelaismuseo Siidassa 11.6. - 10.10.2010. Siida on avoinna kesäkaudella joka päivä kello 9 - 20.

Lisätietoja:
Elli Maaret Helander, puh. 0400 296647, elli(at)saamelaisrummut.net, ja intendentti Arja Hartikainen, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 579 3313, arja.hartikainen(at)samimuseum.fi

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/rumpujen-aiti/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG