Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Talven taitajat – Arktiset linnut pohjoisessa Suomessa ja Varangilla

Talven taitajat – Arktiset linnut pohjoisessa Suomessa ja Varangilla

Lintuja valokuvaava Markus Varesvuo kuuluu Euroopan luonnonvalokuvaajien kärkikaartiin. Miltei tähänastisen elämän mittainen kiinnostus lintuihin, niiden seuraaminen ja niin lajitietouden kuin erityisesti käyttäytymisen tutkiminen ja opiskelu, sekä lähes kolmekymmentä vuotta harjoitettu valokuvaaminen, jota Markus on viimeiset kymmenen vuotta tehnyt ammatikseen kutakuinkin 7/365, ovat hioneet hänestä oman tyylinsä luoneen, kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun lintukuvauksen ammattilaisen.

Milloin
12.02.2015
Joka viikko 19.04.2015 asti
Yhteyshenkilön nimi Luontokeskus Siida/Pasi Nivasalo
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 0205 64 7749
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Linnut kiehtovat. Ne ovat ilman valtiaita, muuttamisen mestareita, selviytymisen sankareita ja meillä pohjoisessa talven taitajia. 

Miljoonien vuosien matka dinosauruksesta lintumaiseksi dinoksi, jolle kehittyi täydellinen linturunko, ja sitä seurannut räjähdysmäinen lajeiksi eriytyminen on menestystarina, joka vetää vertoja Homo sapiensin tarinalle. 

Pohjoinen talvi on ankara. Se on pimeä, kylmä ja pitkä ajanjakso, jolloin ruokaa ja suojaa on niukalti. Onkin ihme, etteivät kaikki linnut muuta etelämmäksi vaan jäävät pohjoisille lakeuksille, tunturiin ja metsiin sinnittelemään. Ne, jotka jäävät, ovat kehittäneet joukon keinoja selvitä talven koettelemuksista. 

Valokuvaajalle talvi on hienoa aikaa. Pohjoisen pallonpuoliskon valo on parhaimmillaan todella kaunista lyhyinä sydäntalven päivinä, jolloin matalasta kulmasta loistava aurinko luo pehmeitä, koristeellisia erikoisefektejä, samoin kuin kevättalven yltäkylläisissä valo-orgioissakin. 

Valokuva on Markuksen valinta välineeksi, jolla hän tuottaa kuvia niistä kauniista, jännittävistä ja mahtavista hetkistä, joita lintujen parissa ja luonnollisessa ympäristössä voi kohdata. Kuvien takana on loputon määrä odottelua, koviakin olosuhteita, sinnittelyä tylsistymistä vastaan, epäonnistuneita reissuja ja missattuja tai mokattuja tilanteita. Samoin voinee todeta, ettei linnun elämä aina ole yhtä kaunista, jännittävää tai valokuvauksellista kuin näyttelyn kuvista voisi kuvitella, mutta Talven taitajat ovatkin tarkoin valittuja helmiä.

Kuva: Parvi etelänkiisloja Hornøyan saarella Pohjois-Norjassa. Tällä kuvalla Markus Varesvuo tuli toiseksi World Press Photo -kilpailussa yksittäisten luontokuvien sarjassa vuonna 2014.

 

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/talven-taitajat2014arktiset-linnut-pohjoisessa-suomessa-ja-varangilla/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG