Pääsivu / Näyttelyt / Vanhat näyttelyt / Tuõddri Peeʹrel -Tunturien Helmet

Tuõddri Peeʹrel -Tunturien Helmet

Näyttely tutustuttaa katsojan kolttasaamelaisten kulttuuriin, käsitöihin ja perinteisiin. Kolttasaamelaisten elinympäristön kauneus ja kulttuurin rikkaus välittyy yleisölle upeissa valokuvissa. Kuvat tuovat yleisön nähtäväksi yksityiskohtia puvuista, taidokkaasti valmistettuja esineitä ja elävää kolttakulttuuria. Näyttelyssä on esillä myös kolttasaamelaisten perinteisiä käsitöitä.

Milloin
25.09.2015
Joka päivä 16.01.2016 asti
Yhteyshenkilön nimi Marjo-Riitta Rantamäki
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
Yhteyshenkilön puhelinnumero 040 571 5670
Lisää tapahtuma kalenteriin vCal
iCal

Kolttasaamelaisilla on erittäin rikas ja omaleimainen käsityöperinne, josta esimerkkinä ovat juurityöt ja pukujen koristelussa käytetty helmikirjonta. Tuõddri Peeʹrel -Tunturien Helmet -näyttelyn upean kuvamateriaalin takana ovat Tanja Sanila, Tarja Sanila, Satu Moshnikoff, Mervi Karjalainen, Ville-Riiko Fofonoff ja Maria Porsanger.

Kolttasaamelaiset ovat saamelaisten pieni vähemmistö, jonka alkuperäinen asuinalue on ollut Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa sekä Venäjällä Kuolan alueen luoteisosassa.  Toisen maailmansodan jälkeen kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnassa Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kyliin. Nykyään Suomessa asuu eri arvioiden mukaan noin 600–700 kolttasaamelaista. Tällä hetkellä koltansaamen kieli ja kulttuuri ovat uhanalaisia.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa. Vuonna 2008 perustettu Kolttakulttuurisäätiö tukee ja elvyttää koltansaamen kieltä ja kolttasaamelaista kulttuuria, jotta ne säilyisivät tuleville sukupolville.

Tilauslinkki: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vanhat-nyttelyt/tuddri-peerel-tunturien-helmet/icalendar_export_event
Tehdyt toimenpiteet
Sisältö
 

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG