Pääsivu / Tiedotteet / “Niin kauas minä lennän” - Merja Aletta Ranttilan taidenäyttely

“Niin kauas minä lennän” - Merja Aletta Ranttilan taidenäyttely

perjantai 12. Lokakuuta 2012, 10.40

Merja Aletta Ranttila on saamelainen kuvataiteilija, graafikko ja kuvittaja. Perjantaina 12.10. avataan Saamelaismuseo Siidassa Inarissa taiteilijan 30 vuotta kestäneen uran kunniaksi Ranttilan yksityisnäyttely. Näyttely Inarissa on merkittävä erityisesti sen vuoksi, että kyseessä on kaikkien inarilaisten tuntema ja omana pitämä taiteilija.

“Niin kauas minä lennän” - Merja Aletta Ranttilan taidenäyttely

Merja Aletta Ranttila: "Niin kauas minä lennän". Siida.

Merja Aletta Ranttila syntyi viisilapsiseen saamelaiseen perheeseen Karigasniemessä Utsjoen kunnassa vuonna 1960. Lapsuuden asuntola-aika, kiusaamiskokemukset ja syyllistäväksi koettu lestadiolainen uskonto jättivät leimansa kasvavaan nuoreen naiseen. Vuonna 1980 Ranttila pääsi opiskelemaan Lapin taidekouluun Tornioon. Valmistuttuaan hän jatkoi opintoja Rovaniemen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen graafisen suunnittelun linjalla vuosina 1982-86.

Uransa alussa Merja Aletta Ranttila teki leipätyökseen kuvituksia oppi- ja satukirjoihin sekä novellikokoelmiin ja romaaneihin. Häneltä tilattiin erityisesti saamelaisaiheita. Omin taiteellinen ilmaisu alkoi löytyä 1990-luvun alkupuolella, jolloin Ranttila otti käyttöön linokaiverrustekniikan. Linotekniikka mahdollisti vahvalla mustalla valkoista pohjaa vasten piirtyvät tyylitellyt siluettimaiset muodot, joita taiteilija täydensi päälle maalatuilla väripinnoilla.

Ranttilan läpimurto julkisuuteen tapahtui vuonna 1993, jolloin hänen teoksiaan oli esillä Meri-Lapin shamaanikesän taidetriennalen yhteydessä Aineen taidemuseossa. Tuskaisia naishahmoja piinaavat pirut herättivät paheksuntaa pohjoisen papiston keskuudessa ja taiteilija sai kokea satanismi- ja shamanismisyytöksiä.

Merja Aletta Ranttilan taide on alkuvuosien synkkien teosten jälkeen saanut myös valoisampia sävyjä mutta tuolloinkin taustalla häivähtää usein tumma varjo. Teoksista löytyy myös huumoria ja ilkikurisuutta. Uran aikana tehdyt lukuisat omakuvat heijastelevat henkilökohtaisen elämän vaikeita pohdintoja.

Merja Aletta Ranttila on saanut uransa aikana useita merkittäviä tunnustuksia mm. Lastenkulttuurin valtionpalkinnon (1993), Urpo ja Maija Lahtisen säätiön taidepalkinnon (1994) ja Saamelaiskäräjien kulttuuripalkinnon (2000). Hänen teoksiaan on monissa merkittävissä kokoelmissa ja hänen taidettaan on nähty lukemattomissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Ranttila asuu ja työskentelee Inarissa.

Näyttely on avoinna yleisölle 12.10.2012-27.1.2013.

Lisätietoja:
Merja Aletta Ranttila, aletta(at)mbnet.fi, sekä intendentti Arja Jomppanen, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 579 3313,  arja.jomppanen(at)samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG