Pääsivu / Tiedotteet / Ailikastalolle vaihdettiin jälleen näyttely – Saamelaisnuorten taidetapahtuman 20 vuoden muistot esillä

Ailikastalolle vaihdettiin jälleen näyttely – Saamelaisnuorten taidetapahtuman 20 vuoden muistot esillä

perjantai 29. Toukokuuta 2015, 12.45

Saamelaisnuorten taidetapahtumasta kertova näyttely siirtyy Ailikas-taloon Saamelaismuseo Siidasta Inarista. Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi! -näyttelyn virallisia avajaisia Utsjoella juhlitaan 11.6.

Näyttely on toteutettu Siidan ja saamelaisnuorten taidetapahtuman pääjärjestäjän, Saamelaiskäräjien, yhteistyönä. Näyttelyyn on koottu taidetapahtumamuistoja yli 20 vuoden ajalta, mukana on myös video kooste Utsjoella pidetystä vuoden 2015 tapahtumasta. Tapahtuma itse elää kuitenkin jo viidettä vuosikymmentään – nostaen vuosittain esille uusia nuoria eri alojen taitajia. Tapahtuma on merkittävä sekä nuorten taideharrastusten, että saamen kielen näkökulmasta. Se on edelleen ainoa joka vuosi järjestetty saamenkielinen nuorisotapahtuma Suomessa.

- Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi!-näyttely sopii Utsjoelle erittäin hyvin, pidettiinhän vuoden 2015 taidetapahtumakin täällä, näyttelyä alusta asti toteuttamassa ollut saamelaismuseo Siidan kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki kertoo. – Lisäksi Utsjoelta on tullut paljon tähtiä, jotka ovat tehneet ensiesiintymisensä taidetapahtumassa, mutta ponnistaneet sitten suurempaan maineeseen.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida tekee yhteistyötä Utsjoen kunnan kanssa, yhteistyön näkyvin osa on näyttelytoiminnan järjestäminen Utsjoen Ailikas-talolla. Vuoden sisään kolmas näyttely asetettiin esille kesäkuun alussa.

Utsjoen kunta kehittää Ailikas-talon toimintaa. Sen ytimenä ovat saamelaiskulttuuri ja sen yhteys ympäröivään alueeseen sekä elämisen mahdollisuudet saamelaisalueella. Siida on ollut mukana omalla panoksellaan talon monipuoliseen toimintatarjontaan, tuomalla omatuotantoisia näyttelyitä paikallisten ja matkailijoiden ihailtavaksi Ailikas-talolle.

-Näyttelytoimintaa Ailikas-talolle on suunniteltu jo pitkästi eteenpäin, kertoo luontokeskus Siidan näyttelyistä vastaava erikoissuunnittelija Pasi Nivasalo. – Seuraavaksi syksyllä vaihdamme tänne Eatnanšaddu-kasvinäyttelyn

Tuleva näyttely kertoo luonnon hyötykasveista ja niiden käytöstä. Näyttelyyn kerätään materiaalia jo alkavan kesän aikana. Utsjoen kunta järjestää luonnon yrttien tunnistamiseen, keräämiseen ja käsittelyyn perehdyttävän luennon ja maastokäynnin keskiviikkona 15.7.2015 kello 17 Ailikas-talossa. Oppaana toimii Birit Vuolab ja retkellä kerätään materiaalia Eatnanšaddu-näyttelyä varten. Lisäksi heinäkuulle on suunnitteilla muitakin kasviretkiä.

Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi! -näyttelyn avajaiset pidetään Ailikas-talolla torstaina 11.6. Lisää tietoa avajaistapahtumasta ja talon toiminnasta Utsjoen kunnasta. Utsjoen jälkeen taidetapahtumanäyttely siirtyy Turun kansainvälisille kirjamessuille, jotka järjestetään 2.-4.10.2015. Vuodenvaihteen jälkeen näyttely on nähtävillä Hetassa luontokeskus Skierrissä ja huhti-toukokuussa 2016 Koilliskairan luontokeskuksessa Tankavaarassa.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG