Pääsivu / Tiedotteet / Bivttastallat - Vaatetella

Bivttastallat - Vaatetella

perjantai 14. Lokakuuta 2011, 10.00

Saamelaismuseo Siidan vuoden viimeisessä erikoisnäyttelyssä on esillä Enontekiön Vuontisjärveltä kotoisin olevan Maarit Maggan suunnittelemia ja valmistamia pukuja ja asusteita. Perinteisen saamenkäsityön taitaja valmistaa poromateriaaleista myös uudenlaisia ja nykyaikaisiin käyttöyhteyksiin soveltuvia vaatteita. Näyttelyä täydentävät vaatettelijan päiväkirjamerkinnät ja suunnittelu- ja ompeluprosessin aikaiset mallinnokset ja valokuvat.

Maarit Magga opiskeli saamen kielen aineenopettajaksi Oulussa ja työskentelee tällä hetkellä saamen kielen lehtorina Hetan koululla. Maarit Magga kutsuu käsityön tekemistä ” toiseksi elämäkseen”. Käsityöllä on ollut tärkeä osa poroperheeseen syntyneen Maggan elämässä lapsesta saakka:

”Olen aina nähnyt käsityön tekoa kotonani. Äitini, Iiskon Antin Anni, ja lähellä asunut äidin vanhin sisko, Elli, olivat aluksi tärkeimmät tukijat ja innoittajat, kenties tietämättään. Äiti oli tehnyt ulkosaunan kamarista ompeluverstaansa. Muistan hajun, kun saunassa poltettiin tulta ja kuinka äiti ja Elli-täti yhdessä tekivät kenkiä tai mitä milloinkin. Nyt ymmärrän senkin yksin puurtaessani, kuinka tärkeää ja arvokasta äidille ja tädille oli yhdessä tekeminen ja toinen toisensa tukeminen."

Perinteisen saamelaisen käsityön, duodjin, materiaalit - varsinkin poro - ovat tekijälle rakkaita ja tuttuja materiaaleja. Magga korostaa sitä, että ensin täytyy hallita perinteiset tavat tehdä käsitöitä, tuntea ja hallita materiaalit ja niiden käsittely, ja vasta siten voi kokeilla. Maggan asuissa lähtökohta on yleensä joko poromateriaaleissa tai verassa ja perusleikkaus löytyy usein perinteisen lapintakin mallista. Kokeilullisuus asuissa näyttäytyy uusina materiaaliyhdistelminä ja käytännöllisyytenä – ja myös uudentyyppisinä esineinä.

Maarit Magga valmistui duodjin eli saamenkäsityön kandidaatiksi (bachelor) kesällä 2011 Koutokeinossa sijaitsevasta Saamelaisesta korkeakoulusta. Osa näyttelyssä esillä olevista puvuista ja asusteista on valmistettu opinnäytetyönä. Näyttelyssä on esillä Maarit Maggan lopputyö, ”Enkelilapsen komsio”, jonka Magga valmisti nelivuotiaana menehtyneen Salmmo-poikansa muistoksi. Teoksen kautta hän on tarkastellut surun ja luovuuden välistä suhdetta.

Suomen kulttuurirahasto, Lapin rahasto, Saamelaiskäräjät ja Saamelaisneuvosto ovat tukeneet Maarit Maggan taiteellista työskentelyä ja näin edesauttaneet myös Bivttastallat – Vaatetella –näyttelyn valmistumista. Näyttelyn korut on valmistanut Johanna Labba (Silba Design).

Näyttely on avoinna Siidassa tammikuun 2012 loppuun saakka. Siida on avoinna talvikaudella tiistaista sunnuntaihin kello 10-17. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Maarit Magga, puh. 0400 937 659, mmagga(at)suomi24.fi, tai intendentti Arja Hartikainen, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 579 3313, arja.hartikainen(at)samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG