Pääsivu / Tiedotteet / Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Siidassa 18.-19.8.2014

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Siidassa 18.-19.8.2014

maanantai 08. Syyskuuta 2014, 14.15

Saamelaismuseo Siida viettää Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä 18.–19.9.2014 teemalla Näkymätön ympäristö. Ohjelmassa on ulkomuseon mobiilipolun avajaiset ja keskustelutilaisuus Kulttuuriympäristöyksiköstä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Siidassa 18.-19.8.2014

Kuva: Viljo Valle

Siidan kulttuuriympäristöpäivien tavoitteena on lisätä saamelaisalueen kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä tuoda esille Saamelaismuseon kulttuuriympäristöyksikön toimintaa kulttuuriympäristön säilymisen, hoidon sekä siihen liittyvän tiedon keräämisen kannalta.

Saamelaisalueen kulttuuriympäristö on kokonaisuus, jossa luonto ja kulttuuri kietoutuvat yhteen omaleimaisella tavalla ja johon liittyy olennaisena osana näkymätön kulttuuriympäristö. Saamelaisilla maisemaan, alueisiin, paikkoihin ja ihmisiin liittyy runsaasti paikallista perinnetietoa ja -taitoa. Perinnetiedon kautta maisemaa ymmärretään, tulkitaan ja siinä osataan toimia. Perinnetieto on merkittävä osa saamelaista kulttuurimaisemaa.

Seinätön museo – Siidan ulkomuseo mobiilisti!

Siidan perinteikäs ulkomuseo siirtyy moderniin aikaan torstaina 18.9.2014 klo 18.00, kun ulkomuseon mobiiliopasteet otetaan käyttöön. Avajaiset alkavat ulkomuseon vanhimmassa kohteessa, Tirron pihapiirissä. Ennen tutustumista digitaalisiin opasteisiin avajaisissa nautitaan elävästä musiikista, kun Heli Aikio esiintyy. Ota mukaasi älypuhelin tai tabletti - saat apua mobiiliopasteiden käyttöön. Avajaisiin on vapaa pääsy ja pullakahvit tarjotaan!

Mitä seinätön museo tai mobiiliopaste tarkoittavat? Kun haluat astua uuteen aikaan, seinättömään museoon, tarvitset mukaasi ulkomuseovierailulle älypuhelimen tai  tabletin. Ulkomuseon perusopasteita täydentämään on valittu 12 kohdetta, joita on elävöitetty arkistokuvien, videoiden ja äänitteiden avulla. Nämä kohteet on merkitty kyltein, josta löytyvät QR-koodit. Siidan ensimmäiset mobiiliopasteet sisältävät lisätietoa ulkomuseon historiasta ja sen eri kohteista. Kohteita ovat mm. Tirron piha, korvakota ja mukana on myös museon ensimmäisen kesätyöntekijän Matti Morottajan muisteluita museon alkuajoilta.

Siidan mobiiliopasteet ovat pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi. Näin palvellaan paitsi paikallisia myös muita Siidan kävijöitä.

Ulkomuseon mobiiliopastehanke on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n yhteistyössä kehittämän Seinätön museo –palvelun avulla. Ulkomuseoalueen mobiiliopastus on osa Museoviraston hankerahoituksen saanutta Ulkomuseo Nyt! –projektia. Siidan innovatiivisen hankkeen tavoitteena on tuoda perinteinen ulkomuseo tähän päivään ja yleisön uudella tavalla saavutettavaksi. Mobiiliopasteet on koostanut Saamelaismuseon projektityöntekijä Tiina-Mari Kärnä ja Saamelaismuseon kulttuuriympäristöyksikkö.

Siidan kulttuuriympäristöyksikkö – keskustelutilaisuus 19.9.2104

Kulttuuriympäristöyksikkö on toiminut projektien ja erillisrahoituksen avulla yli kolme vuotta, ja sen toiminnasta on saatu erittäin hyvät tulokset. Yksikön toiminnan vakinaistaminen on yhtenä valtakunnallisen kulttuuriympäristöstrategian toimenpiteenä. Yksikön toiminta tukee myös saamelaisten kulttuuri-itsehallintoa.

Perjantaina 19.9.2014 järjestetään Siidan auditoriossa kutsuvieraille keskustelutilaisuus kulttuuriympäristön toiminnan vakiinnuttamisesta.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG