Pääsivu / Tiedotteet / Ijahis Idja -seminaari 20.8.2011 klo 12.00 - 16.00

Ijahis Idja -seminaari 20.8.2011 klo 12.00 - 16.00

torstai 18. Elokuuta 2011, 12.29

Ijahis Idja-seminaarin tämän vuoden teemana on Eatnama jienat, Maan äänet. Teema kuvastaa alkuperäiskansojen erityistä yhteyttä maahan ja sitä, miten ympäröivä luonto vaikuttaa heidän musiikkiinsa.

Saamelaiseen kulttuuriperintöön kuuluu kiinteänä osana suullinen perinne, joka on siirtänyt myös kulttuuriympäristöön liittyvää tietoa sukupolvelta toiselle. Saamelaisten musiikki- ja kertomusperinteessä paikoilla onkin oma asemansa - henkilöjoiuissa mainitaan usein henkilöön liittyvä tärkeä paikka ja toisaalta paikalla voi olla oma joikunsa tai tarinansa.

Seminaarissa ”maan ääniä” lähestytään musiikin ja esitelmien avulla. Saamelaista ja tuvalaista musiikkia käsitellään kulttuuriympäristön ja perinteen siirtämisen näkökulmista.

Seminaarin kaukaisin vieras on kurkkulaulaja Igor Koshkendei Etelä-Siperian Tuvasta. Tuvalainen kurkkulaulu on maailmalla suurta kiinnostusta herättänyt erikoinen laulutapa, jossa laulaja pystyy tuottamaan useampaa soivaa ääntä samaan aikaan. Tuva on edelleen kurkkulaulun keskeisintä aluetta. Seminaarissa päästään kuulemaan kurkkulaulun perinteestä ja haasteista. Koshkendei on Tuvan tunnetuimpia esiintyjiä ja hän on myös kansainvälisesti tunnettu. Hän on saanut erittäin korkean khoomeyzi-arvonimen. Hän hallitsee kaikki khoomei-tyylit ja on voittanut Keski-Aasian Grand Prix III -kilpailun.

Marko Jouste Giellagas-instituutista kertoo siitä, miten ihmisen ja maan suhde tulee esiin suomalaisiin äänitearkistoihin tallennetussa saamelaisessa muistitiedossa. Esimerkkeinä toimivat sekä muistelusperinne että eri alueiden perinnemusiikit. Jouste on musiikintutkija, joka on erikoistunut tutkimustyössään historiallisiin saamelaisiin musiikkiperinteisiin ja saamelaisiin arkistomateriaaleihin. Tampereen yliopistoon tehty väitöstyö käsittelee historiallista inarinsaamelaista musiikkiperinnettä. Jouste on toiselta ammatiltaan kitaransoitonopettaja ja hänet tunnetaan muusikkona mm. Vilddas ja Ulda-yhtyeistä.

Tiina Aikio, Gábe Piera Jovnna Risten, muusikko ja poronainen Vuotsosta ja poromies Juhani Magga, Guhtur Niillas Juhán, Ivalon Huuhkajasta tuovat keskustelevassa luento- ja musiikkiesityksessään esille, mitä joiku kertoo maisemasta, paikoista ja niillä eläneistä ihmisistä.  Tiina Aikio on koonnut Lapin paliskunnan alueen joikuperinnettä ja sen pohjalta julkaissut vuonna 2011 ensimmäisen Vuotson seudun joikulevyn Gilonanoaivvis – Kiilopäällä. Aikio kertoo piilossa olleen joiun uudelleen löytämisestä. Juhani Maggan elämään joiku on kuulunut aina, ja hän on ollut yksi niistä perinteenkantajista, joita Aikio on haastatellut tallennustyötä tehdessään. Hän on myös mukana esiintymässä Gilonanoaivvis -levyllä. Tässä esityksessä kohtaavat kaksi eri sukupolven poromiestä. Puheenvuorossaan he valottavat paitsi joiun takaisinottamista osaksi elävää arkea, myös joiun merkitystä oman saamelaisen identiteetin perustana ja polkuna omille juurille.

Wimme Saari, Gárena Piera Gáren-Ánná Ránse, on kotoisin Käsivarren Kelottijärveltä. Hänen lapsuudessaan perhe eli luontaistaloudesta ja kesiin liittyivät vasanmerkitykset, kalastus ja marjastus. Seminaarissa hän lähestyy maan äänet –teemaa omien kokemustensa kautta musiikintekijänä. Wimme kertoo, minkälainen merkitys lapsuuden tärkeillä paikoilla on hänen musiikissaan. Entä miltä tuntuu joikata joku paikka, viekö joiku silloin sinne? Wimme on musiikintekijä, jonka tuotanto pohjautuu vahvasti perinteiseen joikuun. Wimme sai vuoden 2011 Teosto-palkinnon uusimmasta levystään Mun, joka on hänen kuudes albuminsa ja kansainvälinen menestys.

Ijahis idja on alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma, jonka yhtenä osana on Saamelaismuseo Siidassa järjestettävä musiikkiseminaari. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran. Alkuvuodesta 2011 Siidaan perustettiin saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö. Tämän vuoden musiikkiseminaarin maan äänet -teema liittyy myös kulttuuriympäristöyksikön toimintaan.

Seminaari on suomen-, pohjoissaamen- ja venäjänkielinen. Tulkkaus on järjestetty.

Seminaarin järjestää Saamelaismuseo Siida/Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö.

 

Seminaarin ohjelma

12.00            Tervetuloa

12.10-13.00   Igor Koshkendei: Tuvalainen musiikkiperinne ja maisema

13.00-13.45   Marko Jouste: Miten ihmisen ja maan suhde tulee esiin arkistoihin tallennetussa saamelaisessa muistitiedossa

13.45-14.15   Kahvitauko

14.15-15.00   Tiina Aikio ja Juhani Magga: Joiun jäljillä - Vuotson seudun joiuista

15.00-15.30   Wimme Saari: Lapsuuden merkkipaikat musiikinteon voimana ja lähteenä

Kommenttipuheenvuorot ja keskustelua

15.55 -16.00  Seminaarin lopetus

Siida - Saamelaismuseo ja luontokeskus, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, www.siida.fi, siida@samimuseum.fi, siida@metsa.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG