Pääsivu / Tiedotteet / ITE Tuntureilla – Lappilaista ITE-taidetta Siidassa 18.6.–4.10.2013

ITE Tuntureilla – Lappilaista ITE-taidetta Siidassa 18.6.–4.10.2013

tiistai 18. Kesäkuuta 2013, 12.25

Lappilaiset miehet kalastavat ja metsästävät vapaa-aikanaan, mutta he myös veistävät ja maalaavat. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut vuodesta 2009 lähtien itseoppineita taiteentekijöitä eli ITE-taiteilijoita Lapissa ja tulokset ovat nähtävissä tänä kesänä Inarin Siidassa sekä Korundissa Rovaniemellä. Siidassa on esillä vahva miestaiteilijoiden joukko, jonka taitava luontoteeman käsittely herättää kunnioitusta.

ITE Tuntureilla -näyttelyssä esillä olevissa töissä näkyy vahva side luontoon ja ympäristöön. Ne kertovat omaperäistä kieltään, minkälaista on asua ja elää Lapissa, missä luonto on lähellä ihmistä. Siidan alakerran näyttelytilaan on lennähtänyt pikkulintujen parvi; enontekiöläisten Lauri Pappilan, Reijo Mannelan ja Kari-Pekka Kumpulaisen sekä pellolaisen Jukka Säntin veistoksia, joissa näkyy huolellinen perehtyminen aiheeseen. Suurempia metsän eläimiä on veistänyt ivalolaiset Matti Romakkaniemi ja Lasse Salmela sekä Riku Rautio Kemistä, Ville Salmela Kemijärveltä ja Tapio Uusitalo Pelkosenniemeltä. 

Poikkeuksena muuhun Suomeen lappilaiset ITE-taiteilijat ovat poikkeuksellisen tuotteliaita maalareita. Lapin luonto lyhyine kesineen rytmittää vuodenajat toisella tapaa ja talvella on enemmän aikaa vahvistaa luovuuden esilletuloa. Ivalolaisen Veikko Rajalan 80-luvulla tehdyissä maalauksissa vuodenajat hetkuvat väreissä ja itse tehdyt kehykset kruunaavat teokset. Ihmisen paras ystävä, koira on pellolaisen maalarin Ilkka Lanton aiheena ja ne vievät kävijän sydämen mennessään.      

Kokonaisuus täydentyy ammattikuvaajien Veli Granön, Jaakko Heikkilän ja Arto Liitin dokumenttiotoksilla, joissa taiteilijoiden pihapiirit ja kodit nostetaan esiin; ympäristöt, joita muuten on mahdoton tuoda esille. Erkki Pirtolan kuvanauhoissa pääsee ääneen taiteilija, missä hän kertoo taiteensa tekemisestä ja sen merkityksestä.   

Näyttelyn kuraattori on Maaseudun Sivistysliiton pitkäaikainen kulttuurijohtaja, vastikään eläkkeelle siirtynyt Liisa Heikkilä-Palo. Hän kiinnostui suomalaisista nykykansantaiteilijoista 90-luvulla ja on ollut mukana siitä lähtien organisoimassa niin rahoitusta kuin kartoitustyötä ja esittämistä.  

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. ITE-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ja ympäristön ehdoilla, mutta samalla muokkaavat elämäänsä ja asuinympäristöään taiteen avulla. ITE-taide kertoo elämänkokoista ja tekijän näköistä tarinaa.

Vuoden 2013 loppuun kestävä ITE Lapissa -hanke nostaa nyt esiin Lapin ITE-taiteen, jonka helmet esitellään vuosina 2012 ja 2013 Luontokeskus Kellokkaassa, Aineen taidemuseossa Torniossa, Rovaniemen Korundissa ja Inarin Siidassa. Näyttelyitten lisäksi eri puolilla Lappia järjestetään monenlaisia tapahtumia, joissa kävijät pääsevät kaivamaan omaakin luovuuttaan esiin. Alkukesästä 2013 julkaistaan myös maakunnan ITE-taidetta esittelevä kirja.

ITE Lapissa -esittely- ja kartoitushanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto ja mukana ovat kaikki Lapin kunnat. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.

Lisätietoja:

Liisa Heikkilä-Palo, kuraattori, p.0400-465 837

Elina Vuorimies, hankekoordinaattori, p. 044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi

Korinna Korsström-Magga, hankevetäjä, p. 044-568 11 36, korinna.km@gmail.com

Erika Palo, hankevetäjä, p. 044-568 1134, erika.palo@palot.fi

Näyttelyn taiteilijat:

Ivalosta: Veikko Rajala, Matti Romakkaniemi, Lasse Salmela
Enontekiöltä: Antti-Oula Juuso, Kari-Pekka Kumpulainen, Reijo Mannela, Lauri Pappila
Kemistä: Riku Rautio
Kemijärveltä: Ville Salmela
Pelkosenniemeltä: Matti Hulkko, Tapio Uusitalo
Pellosta: Ilkka Lantto, Jukka Säntti
Rovaniemeltä: Seppo Törmänen
Savukoskelta: Kari Ahvenainen

EU_lippu_ja_tunnuslause_pieni.jpg  msl_logo_oranssimusta_pieni.jpg 

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG