Pääsivu / Tiedotteet / Kesällä tapahtuu Pohjois-Lapissa

Kesällä tapahtuu Pohjois-Lapissa

keskiviikko 02. Toukokuuta 2018, 08.44

Siidan mielenkiintoisissa kesätapahtumissa tutustutaan taidekäsitöihin, rakennusperintöön, kolttasaamelaiseen kulttuuriin, alkuperäiskansojen musiikkiin sekä retkeillään Lemmenjoella ja Utsjoen Välimaassa.

Kesällä tapahtuu Pohjois-Lapissa

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan kesätapahtumat jalkautuvat eri puolille Pohjois-Lappia. Kuva: Kirsi Ukkonen

 

Siidan tapahtumien järjestäjinä ovat sekä Saamelaismuseo että Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus.

Uuteen näyttelyyn tutustumista ja kansainvälinen museopäivä

Äitienpäivänä 13. toukokuuta kannattaa suunnata Siidaan, sillä uuteen Multiformes-näyttelyyn pääsee tutustumaan taiteilijan johdolla klo 13.15-13.45. Tuokio taiteilijan kanssa sisältyy Siidan pääsylipun hintaan. Taatusti huolettomimmat äitienpäiväkakut löytyvät Siidan ravintola Sarritin kakkubuffetista klo 14-16.

Toukokuun 18. päivä vietetään kansainvälistä museopäivää. Siidaan on vapaa pääsy koko päivän ajan ja aamupäivällä Saamelaismuseo esittelee finna-verkkopalvelussa olevaa aineistoaan.

Kesän avajaiset Siidassa ja Kolttien perinnetalolla

Siidan ja Saamelaismuseon ulkomuseon kesäkausi avataan kesäkuun 4. päivä tutustumalla Tirron uudemman, kolmihuoneisen, tuvan kunnostustöihin. Tuvasta on viime syksynä uusittu koko lautakatto ja tästä sekä muusta arvokkaan rakennusperinnön kunnostamisesta ja hoitamisesta on paikalla kertomassa restaurointimestari Marko Korkeasalo.

Kolttakulttuurisäätiö ja Saamelaismuseo Siida avaavat jälleen yhdessä kesäkauden ja Kolttakulttuuriviikon Sevettijärvellä. Avajaispäivänä 11. kesäkuuta on kahvitarjoilu Kolttien perinnetalolla sekä nuottausilta, jonka järjestävät Kolttakulttuurisäätiö ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Nuottausillan paikka varmistuu myöhemmin.

Kolttien Perinnetalo on auki aina syyskuun 20. päivään asti joka päivä klo 10-17 ja tänä kesänä Perinnetalolla järjestetään myös käsityönäytöksiä pitkin kesää. Kolttien Perinnetalossa on myös pieni museomyymälä, jossa on myynnissä muun muassa kolttasaamelaisia käsitöitä, matkamuistoja sekä kirjallisuutta. Kolttakulttuuriviikko puolestaan jatkuu kesäkuun 12. päivä katrillitanssilla Kolttien Perinnetalolla ja huipentuu petsamolainen lohipiirakka -työpajaan kolttatalolla kesäkuun 13. päivä.

Lemmenjoen Kultareitin -avajaiset

Lemmenjoen Kultareitin avajaisia vietetään 30. kesäkuuta klo 14 alkaen Kultahaminassa. Sieltä patikoidaan kullan ensimmäisen löytöpaikan kautta Morgamojan Kultalaan n. 5,5 km. Ylä-Lapin luontokeskuksen järjestämien avajaisten ohjelmassa on tarinointia Lemmenjoen Kullasta ja kullankaivajista, kahvittelua sekä tanssia ja laulua Morgamojan Kultalassa.

Avajaisiin on maksuton venekuljetus Njurgulahdesta klo 12 ja paluukyyti takaisin lähtee Kultahaminasta klo 21. Paikkoja kuljetukseen on rajoitetusti, joten sitovat ilmoittautumiset pyydetään viimeistään torstaina 28.6.2018. Avajaisia ovat tervetulleita viettämään kaikki silloin alueella liikkuvat.

Inariviikot Kolttien Perinnetalolla ja Siidassa

Heinäkuun 20. päivä kokoonnutaan Kolttien perinnetalolle viettämään Inariviikkojen avajaisia. Luvassa on opastuksia, käsityönäytöksiä ja vanhoja filmejä arkistojen kätköistä. Samalla esitellään Saamelaismuseon koordinoimaa, monitieteellistä ja yhteisöllistä tutkimushanketta kolttasaamelaisten kotouttamisesta Suomessa 1939-1949. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Kesäpäivää vietetään Siidassa 25. heinäkuuta tutustuen näyttelyihin ja taidekäsitöiden maailmaan. Multiformes -Tarinallisia taidekäsitöitä Lapista -näyttelyssä taiteilija pitää 20 minuutin mittaisia opastustuokioita klo 10, 12 ja 14 sekä 45 minuutin mittaisia käsityöpajoja klo 11, 13 ja 15. Opastustuokiot on suunnattu aikuisille ja käsityöpajat lapsille, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita molempiin. Opastuokiot ja käsityöpajat sisältyvät Siidan pääsylipun hintaan.

Siidan Ravintola Sarritissa on kesäpäivänä myynnissä erityisherkkuja. Mikäli Inarijärven Ahti suo saalistaan, savustetaan siikaa ja sitä voi ostaa sekä paikan päällä herkuteltavaksi että kotiin vietäväksi. Iltapäiväkahvin kyytipojaksi paistuvat muurinpohjaletut klo 12-16.

Yöttömän yön -musiikkiseminaari ja Suomen luonnon päivän retki Lemmenjoelle

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idja järjestetään tänä kesänä jo viidettätoista kertaa. Tänä vuonna festivaalin pääesiintyjänä nähdään ja kuullaan kanadalainen dj-kollektiivi A Tribe Called Red. Osana festivaalien ohjelmaa Saamelaismuseo järjestää musiikkiseminaarin 18. elokuuta. Seminaari kokoaa festareiden mielenkiintoisimmat artistit ja alansa huiput keskustelemaan alkuperäiskansamusiikin ajankohtaisista asioista ja teemoista.

Lemmenjoen kultamailla retkeillään Suomen luonnon päivänä 25. elokuuta Ylä-Lapin luontokeskuksen johdolla. Päiväretkellä tutustutaan uuteen Lemmenjoen Kultareittiin patikoimalla Kultahaminasta kullan 1. löytöpaikan kautta Morgamojan Kultalaan ja takaisin Kultahaminaan. Päivän kävelymatkan pituus on yhteensä noin 10 km.

Retkelle lähdetään venekuljetuksella Njurgulahdesta klo 10. Paluumatkalle Kultahaminasta lähdetään klo 17. Retkelle mahtuu mukaan 18 nopeinta. Sitovat ilmoittautumiset pyydetään viimeistään torstaina 23.8.2018.

Syksyiset päivät Sevettijärvellä ja Utsjoen Välimaassa

Syyskuun 6. päivä vietetään syyspäivää Sevettijärvellä. Saamelaismuseo järjestää Perinnetalolla tuttuun tapaan monipuolista ja mielenkiintoista ohjelmaa niin paikallisille kuin kauempaakin tuleville. Perinnetalo toimii vanhassa kolttapirtissä, niin sanotussa kolttakodissa, ja sen ulkorakennuksessa. Sen lisäksi alueella on ulkomuseo, joka esittelee kolttasaamelaisten Suenjelin, Suonikylän, aikaista kesäpaikkaa.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivää vietetään Utsjoen Välimaan tilalla lauantaina 8. syyskuuta. Retkellä tutustutaan Välimaan tilaan, ympäristön arkeologiaan ja rakennusperinnön kunnostukseen. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus tarjoavat Välimaassa nokipannukahvit.

Retkelle on linja-autokuljetus Vuotsosta, josta kuljetuksen hinta on 20/hlö , Ivalosta 15 €  ja Inarista sekä 10 € Utsjoelta. Paikalle voi tulla myös omilla kyydeillä. Ilmoittautumiset viimeistään torstaina 5.9.

Retkille ilmoittautumiset ja tiedustelut Ylä-Lapin luontokeskus Siida p. 0206 39 7740 tai siida@metsa.fi. Retkille kannattaa varautua omin eväin ja retkeilyyn sopivin varustein. Lämmintä ja tuulenpitävää vaatetta tarvitaan erityisesti Lemmenjoen venekuljetusten aikana.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG