Pääsivu / Tiedotteet / Kielitieteilijä Leif Rantalan merkittävä saamelaisesinekokoelma Siidaan

Kielitieteilijä Leif Rantalan merkittävä saamelaisesinekokoelma Siidaan

keskiviikko 30. Syyskuuta 2015, 10.10

Kim Rantala lahjoittaa edesmenneen isänsä, kielitieteilijä Leif Rantalan (1947–2015) kokoelman osaksi Saamelaismuseo Siidan esinekokoelmia. Rantalan kokoelma sisältää Suomen ja Venäjän saamelaisalueilta kerättyjä esineitä ja lisäksi Venäjän muiden alkuperäiskansojen esineistöä.

- On kunnia liittää Leif Rantalan kokoelma ehjänä kokonaisuutena osaksi saamelaismuseo Siidan esinekokoelmia ja siten säilyttää Rantalan tekemä arvokas tallennustyö myös tuleville sukupolville nähtäväksi ja tutkittavaksi, toteaa Saamelaismuseo Siidan museonjohtaja Sari Valkonen.

- Isä itsekin suomenruotsalaisen vähemmistön edustajana ymmärsi vähemmistöjen kulttuurien säilyttämisen merkityksen ja siksi muun työn ohessa keräsi ja tallensi työhuoneeseensa ja myöhemmin kotiinsa saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen esineistöä upeista käsitöistä ja matkamuistoista aina metsäsuksiin saakka, kertoo Leif Rantalan poika Kim Rantala.

Leif Rantala oli saamen kielen spesialisti ja Kuolan niemimaan saamelaiskielten, -kulttuurien ja historian asiantuntija. Rantala oli saamen kielen ja kulttuurin ensimmäinen pysyvästi nimitetty lehtori Lapin yliopistossa, jossa hän hoiti tehtävää eläkkeelle jäämiseen saakka.  Tutkijana hän keskittyi erityisesti Kuolan ja Petsamon historiaan, jonka takia hän teki Venäjälle lukuisia aineiston keruumatkoja. Rantala työskenteli myös useissa kirjoitusprosesseissa kirjoittajana, toimittajana ja kääntäjänä sekä laajan kielitaitonsa vuoksi tulkkina.

Leif Rantala keräsi matkoiltaan mittavan ja eri aikakausia edustavan esinekokoelman, joista n. 300 esinettä lahjoitettiin Saamelaismuseo Siidaan. Kokoelmalla on suuri kulttuurihistoriallinen arvo, niin esineiden ja niihin liittyvien kontekstitietojen kuin kerääjänkin kautta. Ensimmäiset esineet Rantalan kokoelmasta ovat esillä Siidassa 8.10. avautuvassa Seikkailuja Siperiassa näyttelyssä, joka esittelee Siperian kielten ja kulttuurien tutkijan Kai Donnerin valokuvia vuosien 1911–1914 tutkimusmatkoilta. Rantalan esinekokoelma tulee olemaan laajemmin esillä Siidassa myöhemmin.

Lisätietoja:

Sari Valkonen, museonjohtaja, Saamelaismuseo Siida, puh. 040 767 1052, sari.valkonen(a)samimuseum.fi

Kim Rantala, kimnrantala(a)gmail.com

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG