Pääsivu / Tiedotteet / Lapin luonnon juhlaa – Lemmenjoki, Kevo ja Sompio 60 vuotta

Lapin luonnon juhlaa – Lemmenjoki, Kevo ja Sompio 60 vuotta

tiistai 03. Toukokuuta 2016, 11.20

Vuosi 2016 on Pohjois-Lapissa juhlaa, sillä Lemmenjoen kansallispuisto sekä Kevon ja Sompion luonnonpuistot täyttävät 60 vuotta. Ja Suomen erämaa-aluiden perustamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta. Ylä-Lapin luontokeskus Siidan luontokuvatapahtuma Camera Borealis juhlii 20-vuotista taivaltaan. Luonnonsuojelualueita juhlitaan lähtemällä retkelle luontoon ja juhlinta huipentuu vuoden päätapahtumaan Camera Borealikseen.

Juhlinta alkaa toukokuussa Euroopan kansallispuistopäivänä, ja siitä eteenpäin tapahtumia on joka kuukausi. Tapahtumat alkavat kouluissa järjestettävillä luontokasvatustuokioilla. Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa juhlavuosi avataan sunnuntaina 22.5. kaikille avoimilla Aurora Aanaar –revontuliesityksellä ja kansallispuistoelokuvalla ”The magic of Northern nature”.

Kesäkuun viides päivä suunnataan Sompiojärvelle tarkkailemaan lintujen kevättouhuja. Linturetki kuuluu Inari-Pasvik- luonnonsuojeluyhteistyöhön ja päivän aikana bongatuista lajimääristä käydään leikkimielistä kisaa Suomen, Norjan ja Venäjän kesken.

Lemmenjoen kansallispuistoa juhlitaan retkipäivällä Inariviikkojen aikana lauantaina 23.7., jolloin Metsähallitus ja alueen yrittäjät järjestävät monipuolista ohjelmaa patikka- ja jokiveneretkistä hyvinvointipalveluihin. Kaapin Jounin historiallisen saamelaistilan opastettu kierros tutustuttaa lammaspaimennukseen. Kävijät voivat myös rentoutua saunomalla ja pulahtamalla Lemmenjoen vilpoisaan veteen.  Edellisenä päivänä Lemmenjoella vaskataan perinteiset kultakisat ja tanssitaan kisatanssit.

Torstaina 28.7. Sevettijärvellä vietetään Kolttien perinnetalon kesäpäivää, joka järjestetään yhdessä Saamelaismuseo Siida kanssa. Luvassa on kulttuuriohjelmaa sekä lapsille kasviluontopolku, johon voi tutustua yhdessä perheen kanssa. Paikalla voi rupatella luontopalvelujen henkilökunnan kanssa retkeilyyn, luonnossa liikkumiseen ja erämaihin liittyvistä asioista.

Elokuussa suunnataan Kevon luonnonpuistoon ohjatulla telttavaelluksella 26.–28.8.2016 katsomaan ohjaaja Juha Hurmeen Operaatio Paulaharjua, joka tuo Samuli Paulaharjun Suongil, suuri noita –näytelmän Kevon luonnonpuiston Akukammille. Näytöksiä on 21.–27.7. päivittäin klo 18, joten sinne voi lähteä myös omatoimisesti.

Syksyisestä luonnosta nautitaan retkeilemällä Sallivaaran historialliselle poroerotuspaikalle Lemmenjoen kansallispuiston 60-vuotisjuhlan ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivän ja kunniaksi.  Retkellä Sallivaaraan lauantaina 10.9. muistellaan entisajan poroerotuselämää sekä tutustutaan Sallivaaran aitaan ja laajaan kämppäalueeseen.

Camera Borealis -luontokuvatapahtuman 20-vuotisjuhlan teemana ovat juhlivat Lemmenjoen kansallispuisto sekä Kevon ja Sompion luonnonpuistot. Tapahtumaa vietetään Siidassa 25-27. marraskuuta. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestetään luontokuvaa ja musiikkia yhdistelevä konsertti yhdessä Kaamos Jazz-tapahtuman ja Inarin kunnan kanssa.

Juhlavuosi päätetään tunnelmallisesti kauneimpiin joululauluihin Lemmenjoella Kaapin Jounin tilalla talvilepoon laskeutuvan luonnon keskellä. Tilaisuus järjestetään yhdessä Inarin seurakunnan kanssa 17. joulukuuta.

Juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan tarkemmin paikallislehdissä, luontoon.fi- ja siida.fi-sivustojen tapahtumakalenterissa.

Lisätietoa juhlavuoden tapahtumista Pohjois-Lapin puistoalueella

•           www.siida.fi

•           www.luontoon.fi

•           Erikoissuunnittelija Kirsi Ukkonen kirsi.ukkonen(at)metsa.fi tai 0400 479986

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG