Pääsivu / Tiedotteet / Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida järjestävät yleisökaivaukset Inarissa: Mahdollisuus osallistua toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotilassairaalaan tutkimuksiin

Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida järjestävät yleisökaivaukset Inarissa: Mahdollisuus osallistua toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotilassairaalaan tutkimuksiin

tiistai 07. Kesäkuuta 2016, 13.15

Vapaaehtoiset ovat tervetulleita osallistumaan toisen maailmansodan aikaisen kohteen kaivauksiin Inarissa elokuun ensimmäisellä viikolla (maanantai 1.8.-perjantai 5.8.). Kaivaustutkimukset järjestää Helsingin ja Oulun yliopistojen Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida.

Toivotamme vapaaehtoiset tervetulleiksi tutkimaan kanssamme Lapin sodassa 1944 tuhotun saksalaisen sotilassairaalan raunioita Inarissa. Aiempi arkeologinen kaivauskokemus ei ole tarpeen ja kaikenikäiset vapaaehtoiset voivat osallistua (alle 16-vuotiaat huoltajan seurassa).

Projektin johtaja professori Vesa-Pekka Herva (Oulun yliopisto) kuvailee: “Projektimme pyrkii ymmärtämään saksalaisten sotilaallisen läsnäolon materiaalisiin jäänteisiin liitettyjä moninaisia kulttuurisia arvoja ja merkityksiä. Monitieteinen tutkimusryhmämme arvioi Pohjois-Suomen toisen maailmansodan aikaisen kulttuuriperinnön merkittävyyttä osana Lapin alueen laajempaa historiallista, kulttuurista ja ympäristöllistä vuorovaikutusta.”

Arkeologi Oula Seitsonen (Helsingin yliopisto) kertoo: “Toisen maailmansodan sairaala-alueita ei ole aiemmin tutkittu arkeologisesti Suomessa, eikä sen puoleen muuallakaan Euroopassa. Konfliktiarkeologiset tutkimukset ovat yleisimmin keskittyneet sotilaallisempiin kohteisiin, kuten puolustusasemiin ja sotilas- sekä vankileireihin. Tiedämme haastatteluista, että saksalaisten sotilaiden lisäksi paikalla hoidettiin myös Inarin kyläläisiä, ja kohde onkin tärkeä osa paikallista kulttuuriperintöä. Paikkakuntalaiset ovat tunteneet kohteen aina, mutta kulttuuriperintöviranomaisilla ei ollut kohteesta mitään tietoa ennen vuotta 2015.”

Museologi Suzie Thomas (Helsingin yliopisto) lisää: “Osallistujamäärä on rajoitettu sen varmistamiseksi, että kaikki vapaaehtoiset saavat mahdollisimman hyvän kokemuksen ja huolellisen perehdytyksen kaivaukseen. Paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä, eli on tärkeää rekisteröityä niin pian kuin mahdollista, jos haluaa osallistua!”

Kansatieteilijä Eerika Koskinen-Koivisto (Helsingin yliopisto) sanoo: “Vapaaehtoisten ja paikallisten haastattelut korostavat erilaisia tapoja, joilla ihmiset kohtaavat Lapin toisen maailmansodan aikaisen materiaalisen kulttuuriperinnön.”

Kaivamisen lisäksi tarjolla on asiantuntijoiden pitämiä yleisöluentoja, kierroksia ja muuta ohjelmaa. Osallistujien tulee rekisteröityä ilmoittautumislomakkeella (linkki). Vapaaehtoisten täytyy järjestää oma majoituksensa (projekti voi tarvittaessa auttaa majoituksen järjestämisessä) sekä päivittäinen kulkemisensa kaivauspaikalle.

On tärkeää, että vapaaehtoiset ilmoittavat tutkimusryhmälle mahdollisista sairauksista tai lääkityksistä, jotka voivat vaikuttaa hyvinvointiin kaivauksilla, sillä kaivaminen on fyysisesti kohtalaisen vaativaa. Osallistujilla tulee olla voimassaoleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus, joka kattaa mahdolliset henkilökohtaiset vahingot, sekä viimeisen 10 vuoden kuluessa annettu jäykkäkouristusrokote. Kaikkia osallistujia pyydetään myös allekirjoittamaan suostumuslomake osallistumisesta tieteelliseen tutkimukseen.

Kaivauksiin osallistuminen maksaa 5 € / päivä tai 20 € koko viikko. Osallistumismaksu kattaa kaivauskulut, välineet ja päiväkahvit.

Lisätietoja:

Lisätietoa sähköpostilla laplandsdarkheritage(a)gmail.com tai puhelimitse +35850 448 7778 (Oula Seitsonen).

Tutustu projektin blogiin http://blogs.helsinki.fi/lapland-dark-heritage/ ja seuraa meitä Twitterissä @DarkLapland.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG