Pääsivu / Tiedotteet / Lemmenjoen retkipäivänä lumoudutaan luonnosta, kulttuurista ja hyvinvoinnista

Lemmenjoen retkipäivänä lumoudutaan luonnosta, kulttuurista ja hyvinvoinnista

maanantai 06. Kesäkuuta 2016, 17.31

Lemmenjoki - Suomen suurin kansallispuisto viettää tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan kansallispuistona. Metsähallitus järjestää juhlivan kaunottaren kunniakasi Lemmenjoen retkipäivän lauantaina 23.7.2016 yhdessä Inarin kunnan, Saariselän Sanomien ja Lemmenjoen yrittäjien kanssa. Lemmenjoen retkipäivänä on tarjolla runsaasti ohjelmaa luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointiteemalla. Runsaasta ohjelmatarjonnasta jokainen voi poimia itselleen mieluisimmat tekemiset tai varata yrittäjiltä valmiita ohjelmapaketteja.

Lemmenjoen retkipäivänä lumoudutaan luonnosta, kulttuurista ja hyvinvoinnista

Ravas-putoukselle pääsee päiväretkelle omatoimisesti vuoroveneellä tai yrittäjien tarjoamilla opastetuilla veneretkillä. Kuva: Ida Ikonen / Metsähallitus

Päivän aikana Metsähallitus järjestää Kaapin Jounin historiallisella tilalla opastettuja kierroksia. Opastuksen aikana tutustutaan tilan historiaan ja saamelaisen elämäntavan vaiheeseen, jolloin siirryttiin kiinteään asumiseen. Retkipäivään tunnelmaa tuovat myös  tilalla laiduntavat lampaat. Kaapin Jounin rannassa Saariselän Sanomat tarjoaa nokipannukahvia ja tulilla voi keskustella Metsähallituksen henkilöstön kanssa Lemmenjoen kansallispuistoon liittyvistä asioita.

Lemmenjoen yritykset järjestävät päivän aikana opastettuja retkiä. Paltto Elämysretket järjestää opastetun jokiveneretken Ravadas-putoukselle ja Kaapin Jounin tilalle. Ohjelman aikana kuullaan tarinaa poromiehen arjesta ja saamelaisuudesta, tutustutaan poroihin ja kuullaan joikua. Lemmenjoen Lumon Joenkielisen tunturille suuntautuvaan patikkaretkeen liittyy hyvinvointiasiaa joogan ja rentoutumisharjoituksen muodossa.  Koko perheen onkikisoissa pääsevät kaiken ikäiset kalamiehet ja -naiset mittelemään taidoistaan.

Taidekäsitöihin Lemmenjoella pääsee tutustumaan sekä Kammigalleriassa että Ateljee Huopapirtissä. Kammigallerian Kikka Laakson käsissä poronsarvi, -luu ja –nahka sekä koivunpahka muotoutuvat yksilöllisiksi koruiksi ja taide-esineiksi. Kaija Paltton Ateljeessa tutustutaan puolestaan tunnetun huopataiteilijan töihin. Sekä Kammigalleria että Ateljee Huopapirtti ovat viehättäviä taide-elämyksiä.

Omatoimiretkeilijä voi patikoida Lemmenjoen luontopolulla tai hurauttaa vuoroveneellä jokea ylös ja patikoida ikihonkien katveessa Lemmenjokivartta takaisin Njurgulahteen. Vuoroveneen kyydissä pääsee myös edestakaiselle muutaman tunnin mittaiselle veneretkelle lumoavalle Lemmenjoelle ja Ravadas-putoukselle.

Lemmenjoen retkipäivän erityisteemana on kauneus ja hyvinvointi.  Alan ammattialiset ohjaavat joogan alkeisiin, antavat vinkkejä kauneudenhoitoon ja kertovat asiaa luomuruuasta. Hyvinvointiohjelmista voi poimia itselleen mieluisat ohjelmat.  Heinäkuisena kesäpäivänä on nautinnollista vaikkapa  saunoa ja pulahtaa vilvoittavaan Lemmenjokeen joko pienen patikoinnin päätteeksi tai muuten vaan nautinnon vuoksi. Rentouttavan kesäsaunan jälkeen voi hemmotella itseään kasvonaamioilla tai pikakampauksilla.

Lemmenjoen rentouttavissa maisemissa vietetyn päivän ja hemmotteluhoitojen jälkeen päivän voi päättää reippaasti karaoketansseihin. Eikä kotimatkalle tarvitse lähteä heti, vaan Lemmenjoella voi viettää myös heinäkuista kesäyötä telttaillen, autiotuvassa yöpyen tai mukavasti yrittäjien majoituspalveluita hyödyntäen. Tai ehkäpä päätätkin tulla yöpymään ja heittäytymään Lemmenjoen lumoihin jo perjantaina 22.7, jolloin Lemmenjoella pidetään perinteiset kullanhuuhdontakisat.

Lemmenjoelle järjestetään maksuton kuljetus Kiilopäältä ja Ivalosta. Ilmoittautuminen kuljetukseen viimeistään torstaina 21.7.2016 klo 19 mennessä  Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan puh. 0206 397740 tai siida(at)metsa.fi. Tarkemmat tiedot päivän ohjelmasta löytyy siida.fi tai luontoon.fi –sivustoilta. Huomioithan, että joihinkin ohjelmiin on tehtävä varaukset edeltävänä päivänä.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG