Pääsivu / Tiedotteet / Luontokeskus Siidan uusi näyttely johdattaa pohjoisen vesille

Luontokeskus Siidan uusi näyttely johdattaa pohjoisen vesille

tiistai 18. Helmikuuta 2014, 08.44

Laineilla ja latvavesillä -näyttely vie katsojan retkelle pohjoisimman Lapin vesiretkeilyreiteille ja tutustuttaa samalla mielenkiintoisella tavalla alueen vedenkiertoon pikkupuroista aina Jäämerelle saakka. Näyttely on esillä Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa 21.2.–28.9.2014.

Luontokeskus Siidan uusi näyttely johdattaa pohjoisen vesille

Melojia Luttojoella. Kuva: Tapio Tynys/Metsähallitus

Ylimmän Lapin alueen vedenkierto esitellään näyttelyssä upein valokuvin ja niitä täydentävin tekstein. Vettä on sumuna ilmassa, sadepisaroissa, järvissä ja lammissa, jokien ja pikkupurojen virroissa. Lopulta sen päämäärä on aina kuitenkin meri. Sieltä vesi auringon lämmön haihduttamana kohoaa ilmaan ja aikanaan päätyy alas sateena – ja niin vesi jatkaa ikuista kiertoaan. Ylimmän Lapin vesien suuntana on Jäämeri.

Näyttelyn toisena teemana ovat Inari–Utsjoki-alueen vesiretkeilyreitit. Valokuvien ja lyhyiden esittelytekstien myötä päästään matkalle alueen tunnetuimmille melontakohteille, kuten Ivalojoelle ja Inarille, mutta myös tästä näkökulmasta tuntemattomammille helmille. Huikeat kuvat mm. Tenolta, Inarijoelta ja Nellimistä houkuttelevat kokemaan nekin kanootin tai kajakin kyydistä.

Näyttelyä elävöittävät useat videot. Taukopaikalla voi istahtaa alas tutustumaan elävän kuvan kautta Inarijärven, Ivalojoen ja Luttojoen vesiretkeilyreitteihin. Elävän kuvan antia täydentää vuonna 1966 kaitafilmille kuvattu veneretki Inarin Sikovuonosta Muddusjärven, Kettujoen ja Paadarin kautta ylös Lemmenjoelle. Filmi on saatu lahjoituksena yksityiskokoelmasta.

Tämän näyttelyn näkijän on vaikea säästyä melontakärpäsen puremalta!

Laineilla ja latvavesillä -näyttelyn on tuottanut Metsähallituksen Lapin luontopalvelut.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG